Ekologija, Hronika

Masovan pomor ptica kod Valjeva

21.10.2017. Valjevo – U redovnoj združenoj kontroli terena ribočuvar Ognjen Krnetić i lovočuvar Željko Damnjanović na levoj obali Kolubare kod Valjeva pronašli su 20 svežih leševa uginulih gavranova. Kako nezvanično saznajemo sa terena sumnja se na trovanje.

“Kolega i ja smo zaista u šoku. Prvo smo pronašli 13, a detaljnijom pretragom bliže okoline još dodatnih 7 gavranova. Pored mrtvih ptica pronašli smo gomile ribljih iznutrica koje su gavranovi konzumirali, a koje su verovatno bile posute nekim otrovom. Ko zna koliko i šta bi se sve otrovalo da nismo naišli”, kaže Krnetić.

Odmah po pronalasku mrtvih ptica policajci PU Valjevo obavili uviđaj i obaveštene su nadležne inspekcijske službe. Procenjena ekonomska šteta ovog nemilog događaja iznosi pola miliona dinara, a za počinioce je predviđena i kazna zatvora do tri godine.
„Ove sedmice smo dobili prvu presudu za trovanje strogo zaštićenih vrsta ptica.

Odlukom Osnovnog javnog tužilaštva iz Kikinde, meštaninu Crne Bare kod Novog Kneževca, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran, naloženo je da plati kaznu od 400.000 dinara za trovanje 5 jedinki ždralova. No, loše vesti i dalje pristižu sa terena, naši saradnici i članovi redovno nas obaveštavaju o novim slučajevima trovanja ptica, a trend pokazuje povećan broj ovih incidenata“, kaže Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema nedavno objavljenom izveštaju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2000. godine do danas zabeleženo je 169 slučajeva trovanja divljih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke. Samo tokom 2016. godine smrtno je stradalo preko 100 ptica zbog raznih otrova, a među njima su brojne strogo zaštićene i ugrožene ptičije vrste.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *