Najave događaja

Manifestacija „Prijatelji dobre energije“ ove subote na Kalemegdanu

U okviru obeležavanja Klimatske nedelje, u Beogradu, u subotu, 23. septembra, od 12 do 16 časovana Kalemegdanu, u amfiteatru kod Prirodnjačkog muzeja, biće organizovana manifestacija „Prijatelji dobre energije“, otvorena za sve posetioce. Organizator događaja, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, pripremio je bogat zabavni i edukativni program posvećen važnosti očuvanja klime i zaštite životne sredine i ulozi održivih izvora energije u tome.

Na događaju će biti organizovane brojne zanimljive aktivnosti namenjene deci uzrasta od 5 do 14 godina kako bi se bliže upoznala sa pojmom održivih izvora energije. Na početku događaja očekuje ih predstava „Ko prirodu prlja, ima da nadrlja“, nakon čega će, u saradnji sa Dečjim inovacionim centrom, uslediti radionice na temu energetske efikasnosti. Mladi će imati priliku da učestvuju u zabavnoj aktivnosti konstrukcije i programiranja robota i tako se upoznaju sa pojmovima energetske efikasnosti, štednje energije i zelene energije. Osim toga, za najmlađe posetioce biće organizovane i radionice zanimljive fizike i elektronike, kao i kviz znanja.

Posebna pažnja biće posvećena prozjumerima i svima onima koji žele da to postanu. Reč je o kupcima-proizvođačima električne energije uz pomoć solarne energije. Ovakav pristup omogućava krajnjim korisnicima da postanu proizvođači energije, ostvarujući finansijske uštede i doprinoseći očuvanju životne sredine. Svi zainteresovani za ovu oblast moći će da se informišu o prednostima i izazovima koje ulazak u takav sistem nosi sa sobom, te da se posavetuju sa stručnjacima ukoliko imaju nekih nedoumica i pitanja.

Na događaju će svoj rad predstaviti i energetska zadruga „Elektropionir“, koja je osnovana sa ciljem da osnaži ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije. Na ovom štandu posetioci će imati priliku da se upoznaju sa uređajima za merenje proizvodnje energije iz solarnih panela, praćenje kvaliteta vazduha, te praćenje proizvodnje i potrošnje energije, koje mogu da naprave u kućnim uslovima. Kao posebna atrakcija na štandu kompanije „Energy Net“ biće instaliran solarni panel, prilikom čega će posetioci moći da vide kako se mobilni telefon i LED sijalice i trake napajaju iz ovog izvora energije. U Startap kutku biće predstavljen prototip alarmnog sistema za solarne panele koji će obaveštavati korisnika o oštećenju i kvarovima preko IoS i Android aplikacije. Ovo rešenje osmislili su studenti, a njegov dalji razvoj podržao je projekat „Promocija održivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ koji sprovodi GIZ.

Svi Beograđani, kao i gosti iz zemlje i inostranstva, pozvani su da u subotu dođu na Kalemegdan i upoznaju se sa brojnim prednostima koje prelazak na obnovljive izvore energije nosi sa sobom, kao i sa načinima na koje i sami mogu da doprinesu ovom procesu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *