Ekologija

Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji

Kompanija Lidl Srbija zvanično je otvorila svoj drugi logistički centar u zemlji, koji će preuzeti snabdevanje dela prodavnica i obezbediti uslove za dalje širenje Lidl maloprodajne mreže. Novi, najmoderniji logistički centar u Lapovu se prostire na 57.000 kvadratnih metara, sa kapacitetom za skladištenje od 35.000 paleta robe u ambijentalnom i čak 5 temperaturnih režima, koji čuvaju svežinu i kvalitet proizvoda. Svečanom otvaranju logističkog centra prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, generalni direktor kompanije Lidl Srbija, Dragan Čigoja, prvi sekretar nemačke ambasade za privredu u Srbiji, Dennis Kaiser, predsednik opštine Lapovo, Boban Miličić i mnogobrojni gosti.
„Investicijom od 70 miliona evra u logistički centar u Lapovu obezbedili smo značajan oslonac našeg poslovanja. Pored toga što ćemo imati još efikasnije snabdevanje Lidl prodavnica, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3.000 kolega“, izjavio je generalni direktor kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja.
Logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštovanje najviših standarda održivosti, pa će i tokom svog rada imati karakteristike „zelenog“ objekta – smanjenu upotrebu energije i vode, kao i manje generisanje otpada. Ušteda energije ovog logističkog centra u odnosu na uporedne objekte iznosi čak 45%, dok je potrošnja vode, upotrebom posebne vrste slavina i korišćenjem kišnice, manja za 80%. Osim što se snabdeva strujom iz obnovljivih izvora kroz sistem ZelEPS, ovaj logistički centar poseduje sopstveni izvor energije – na krov je postavljeno 10.000 kvadratnih metara solarnih panela koji generišu deo potrebne struje.
Lidl je značajan investitor u Srbiji koji kao partnere bira domaće kompanije, te je i za potrebe izgradnje svog drugog logističkog centra angažovao lokalne projektantske, nadzorne i izvođačke firme. Na projektu, čija je izvođenje trajalo rekordnih godinu dana, bilo je uključeno ukupno 70 domaćih podizvođača.
U modernom ambijentu Lidl logističkog centra, komisioniranje robe vrši se uz pomoć naprednog automatizovanog sistema sa tačnošću od 99%, viljuškari poseduju kamere koje osiguravaju bezbednost na radu, a moderna komisiona vozila olakšavaju upravljanje teretom. Uz konkurentne radne uslove i plaćen svaki minut rada, Lidl Srbija zaposlenima na operativnim pozicijama u Prodaji i Logistici prilikom zaposlenja ugovorom unapred garantuje godišnja povećanja zarade do navršene četiri godine na datoj poziciji.
Od septembra, kada logistički centar počinje sa operativnim radom, Lidl maloprodajna mreža koja se prostire u 35 gradova Srbije i u ovom trenutku broji 61 prodavnicu, snabdevaće se robom iz dva centra, Lapova i Nove Pazove.
„Lidl Srbija posebnu pažnju u svim segmentima svog poslovanja posvećuje društvenoj odgovornosti. Tako smo i tokom gradnje ovog logističkog centra, vodili računa o održivosti. Sa ponosom mogu da potvrdim da je Lidl Logistički centar u Lapovu u procesu sertifikacije za najviši nivo LEED sertifikata u Srbiji. LEED sertifikat predstavlja potvrdu da su prilikom gradnje poštovani principi održivosti – štednja energije, efikasna upotreba vode, smanjenje otpada kao i korišćenje održivih građevinskih materijala.
Ono što me posebno raduje i što bih istakao je da smo na krovu ovog logističkog centra postavili solarne panele površine 10.000 metara kvadratnih, koji obezbeđuju oko 1MW struje za upotrebu čime se ostvaruju uštede energije i smanjuje količina emisije CO2. Iz ovog izvora energije pokrivaće se 30% potrebnog kapaciteta struje za rad Logističkog centra.
Dodatno, napomenuo bih da je Lidl Srbija potpisnik „ZelEps“ ugovora sa Elektroprivredom Srbije, prema kome se sve naše prodavnice, kao i Upravna zgrada, Logistički centar u Novoj Pazovi i novi u Lapovu u potpunosti snabdevaju energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih izvora. Izborom zelene energije Lidl direktno utiče na smanjenje emisije štetnih gasova i odgovorniju upotrebu neobnovljivih i obnovljivih resursa“, izjavio je Aleksandar Nikolić, Rukovodilac odeljenja Gradnja DL skladišta.

O Lidlu
Kompanija Lidl, kao deo nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), predstavlja jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Nemačkoj i Evropi. Posluje u 32 zemlje širom sveta, sa više od 12.000 prodavnica, kao i više od 200 logističkih centara i skladišta u 31 zemlji sveta.
Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine i trenutno ima 61 prodavnica u 35 gradova širom zemlje. Imamo dugoročne planove sa ciljem da potrošačima širom Srbije ponudimo jedinstveno iskustvo kupovine i najbolji odnos cene i kvaliteta, po čemu smo prepoznati u svetu. Na osnovu sertifikovanja od strane Top Employers Institute za najboljeg poslodavca, Lidl je nosilac sertifikata „Top Employer Serbia“ i „Top Employer Europe” za 2021. i 2022. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *