Ekologija

Kućne radionice: Da nam klima štima, za osnovce i njihove roditelje

WWF i KidHub pripremili su online serijal „Kućna radionica: Da nam klima štima“ osmišljen tako da na interaktivan i zanimljiv način upozna osnovce sa temom klimatskih promena. Od nedelje 24. maja Milica Janković, mlada glumica i voditeljka, predstaviće pet epizoda koje će biti dostupne na WWF Srbija YouTube kanalu.

Epizode možete pratiti kada vama najviše odgovara, osim obrazovnog sadrže i interaktivni deo – „Mali kućni izazov“ – koji poziva decu i roditelje da kod kuće odgovore na izazov, snime ga i pošalju na: KidHub websajtu. Tokom pete, finalne epizode, biće predstavljeni najbolji radovi i dodeljeni održivi poklončići.

Klima se menja, to svi znamo! Prošla godina je u Srbiji, ali i u celom svetu, bila najtoplija godina od kada se vrše merenja. Koji su razlozi za to? Da li možemo nešto da učinimo kako bismo usporili ove promene? Koje su posledice i možemo li ih ublažiti? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja u vezi sa klimatskim promenama, osnovci uzrasta od 8 do 11 godina mogu otkriti na našim kućnim radionicama. Učenje na našim radionicama postaje zabava, a naši učenici pravi istraživači. „Mali kućni izazov” deci pruža mogućnost da osmisle svoja genijalna rešenja, predstave svoje radove i osvoje održive nagrade. Kućne radionice su sjajna prilika za decu i roditelje da uče i igraju se zajedno. Pridružite nam se!“ poziva vas Iva Svilar iz WWF Adria.

Klimatske promene su stalan i prirodan proces. Međutim, klimatske promene su danas drastično ubrzane kao posledica ljudskih aktivnosti i povećanja koncentracije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Razlozi za to su različiti, a najvažniji među njima su: sagorevanje fosilnih goriva, seča šuma, intenzivna poljoprivreda i stočarstvo. Posledice su ozbiljne, sve češće i vidljivije: ekstremne temperature, suše i poplave izazivaju nestašicu hrane i vode, nestanak biljnih i životinjskih vrsta, širenje novih bolesti na koje nismo otporni.

Izazov koji se nalaze pred čovečanstvom je da ograničimo porast globalne prosečne temperature ispod 2 ͦ C. Svi moramo zajedno raditi kako bismo ovo dostigli. Upravo je to cilj i našeg projekta, da radimo sa mladima i podstaknemo ih da budu aktivni u rešavanju ovog pitanja, ali i svih ostalih važnih društvenih izazova, kako bi postali odgovorni članovi ovog društva i sačuvali zdravu planetu za buduće generacije.

Radionice su deo projekta “Da nam klima štima“ koji sprovodi WWF Adria u Srbiji uz podršku vlade Švedske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *