Ekologija

Kakav je „zeleni” puls Evrope?

Majda Adlešić iz „Eko Lista” i Mirjana Marić iz „Pančevca” razgovarale su s Marinom Rakić i Nenadom Bosiljčićem iz „Pulsa Evrope – medijske posete EU” o životnoj sredini – temi koju su izabrale da istražuju u okviru projekta  #PulsEvrope na dobrim praksama iz Nemačke i Danske.

Sastanak je organizovan 21. januara, u cilju pripreme odabranih novinarki u realizaciji projekata. Mirjana Marić iz časopisa Pančevac, i osnivačica  “Zelene strane” baviće se veoma širokom i ozbiljnom temom klimatskih promena kroz prizmu iskustava i primera dobrih praksi u Nemačkoj.

Majda Adlešić ispred redakcija Ekolista i eEkolista prijavila je temu iz oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Danska je zemlja koja zaista ima najbolje rezultate u Evropi kada je zaštita životne sredine u pitanju sa daljim ambicijama da se to unapredjuje. U tom smislu novinarka Ekolista istraživaće primere spalionice otpada CopenHill i postrojenja za preradu otpadnih voda Solrødgård , kao i tek započetom projektu u pristaništu Kopengahena, Copengahen Islands. Radi se o izuzetnim projektma koji povezuju životnu sredinu, arhitekturu i pejzažnu arhitekturu i potpuno su u skladu sa ciljevima održivog razvoja. O svemu će biti objavljena serija tekstova i intervuja, kao i tribine na kraju projekta kojima ćemo široj javnosti predstaviti primere dobrh praksi. Čitav projekat je zamišljen kao komparacija naše situacije iz zadatih tema i primera u državama EU. Cilj je da se u javnosti promeni i približi slika o značaju ulaska Srbije u Eu sa stanovišta benefita koje imaju sami gradjani i njihove  potrebe, te da svi razumemo i dobijemo precizne informacije direktno od predstavnika EU i država članica.

Prvi deo istraživanja  u Danskoj odnosi se na  spalionicu otpada koja je ujedno i sportska atrakcija, CopenHill. Ideja je započeta s namerom da strategijom razvoja Kopenhagen do 2025 godine postane zero-carbon grad. Realizacija je započeta kao Kickstarter ali to nije uspelo pa je zatim u finansiranje krenulo nekoliko kompanija.

https://www.archdaily.com/925966/copenhill-the-story-of-bigs-iconic-waste-to-energy-plant.

Ovo je samo jedan od razloga zašto je potrebno posetiti jedan od najviše environmental friendly gradova. Imaju fantastično organizovan sistem drenaže atmosferske vode i sakupljanja kišnice (setimo se samo gradskih poplava prethodnih godina i problema u velikom broju gradova zbog toga), zelenih krovova i fasada. Imaju akcioni plan donet 2018. za Kopenhagen prestonicu održivog razvoja.

Nastavak istraživanja odnosi se na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Solrødgård koje je ujedno i javni park. I mesto koje je uvršteno za obilazak, ne samo u stručnim posetama već i turističkim i uključuje centar za recikliranje, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i upravnu zgradu. 

https://www.archdaily.com/923853/solrodgard-water-treatment-plant-henning-larsen

Sa svojim je čelično-staklenim pročeljem stopljeno u pejzaž, a njegov ravni zeleni krov sa staklenim otvorima ispresecan je vijugavim stazama. Posetioci se po njemu mogu slobodno šetati i zavirivati u unutrašnjost postrojenja kako bi pratili njegov rad. Ideja projekta bila je uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti postrojenja i upoznavanje s postupkom prečišćavanja otpadnih voda i njihovog korištenja.

Na sastanku su date tehničke instrukcije o načinu realizacije projekata, istraživanjima i načinima komuniciranja. Pored toga, predstavljeni su mehanizmi EU kada su mediji i istraživačko novinarstvo ali i kompletni odnosi s javnošću u pitanju. Sav materijal, tekstovi i intervjui biće objavljeni u narednim mesecima. Nakon toga slede i follow up aktivnosti predstavljanja projekta i rezultata široj javnosti, online ili uživo. Kada okolnosti dozvole novinarke će imati mogućnost obilaska targetiranih država i lokaliteta kao i susreta sa sagovornicima.

Projekat „Puls Evrope – medijske posete EU” raspisao je izmenjen poziv za učešće, prilagođen radu u uslovima pandemije bolesti Covid-19, koji se bazira na onlajn aktivnostima, zbog nemogućnosti organizovanja putovanja u zemlje EU. Poziv je otvoren za sve medije u Srbiji – nacionalne, regionalne i lokalne, elektronske, štampane i internet medije – uz uslov poštovanja Etičkog kodeksa (Kodeks novinara Srbije) i profesionalnih i etičkih standarda. Novinari koji žele da učestvuju treba da podnesu predlog teme koju bi obrađivali u pojedinačnoj zemlji EU i njen kratak sinopsis, kao i da dobiju dozvolu redakcije/nadležnog urednika za učestvovanje. Projekat će omogućiti sve tehničke uslove za održavanje Zoom sastanaka sa sagovornicima u inostranstvu, simultani prevod, kao i pripremne sastanke sa domaćim ekspertima čija je ekspertiza neophodna za pisanje priloga/reportaže. Novinari čiji predlozi budu prihvaćeni i koji u ovoj fazi budu učestvovali automatski stiču pravo da tokom 2021. godine učestvuju u medijskoj poseti istoj zemlji EU, kako bi uradili follow up svog priloga objavljenog na osnovu onlajn aktivnosti. Medijske posete zemljama EU biće organizovane čim budu ukinuta ograničenja za putovanja uvedena zbog pandemije Covid-19 bolesti.

Projekat „Puls Evrope – medijske posete EU” počeo je u februaru 2020. i trajaće do avgusta 2022. godine. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *