Ekologija, Ekološki promoteri grada - Subotica

Jezero Skenderevo najčistije u okolini

Akumlaciono jezero Skenderevo je najčistije u okolini Subotice. Nalazi se između Mišićeva i Tavankuta i poznato je po čistoj vodi, obilju ribe I predivnim pticama. Pre deset godina, počelo je poribljavanje Skendereva, jer je riblji fond bio značajno smanjen.

Polovinu jezera čini veštačka akumulacija koja je nastala izmuljavanjem, a sada je uređena I okolina , što je I preduslov za razvoj riblovnog turizma, koji je ostao kao neiskorićena šansa Srbije, ali I Subotice I njene okoline. Brigu o jezeru vodi grad Subotica.

“„Jezero Skederevo je specifično po velikim ribama i raznovrsnosti, ptica. Vole ga svi Tavankućani jer je blizu i retko je jezero koje nema zagađenje u okolini Subotice. Većinom Subotičani dolaze, jer je jedino državno jezero i nema ni jednog zagađivača koji bi narušio kvalitet vode.Mogu Vam reći da poprilično lepih riba je uhvaćeno na ovom jezeru. Pre par meseci bili su neki ljudi iz Vojvodina Vode kažu da je zavladao ovom vodom bas koji je kraljica među ribama za varničarce“, kaže Goran Mihajlović predsednik Skupštine Mesne zajednice „Tavankut“.

Nekada, jedno jezero Skenderevo, s danas branom razdvojeno branom na dva akumulaciona jezera : Mišićevo i Skenderevo.

Inače, na Skenderevu je postavljen i Krst krajpuš za putnike namernike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *