Ekologija

Jasan putanja i cilj, istrajnost i upornost – KRETANJE

Biciklističkom turom „KRETANJE – Parada bicikala“, dugom seda kilometara, sinoć je u Bačkoj Palanci svečano otvoren 28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Nakon svečane parade, usledio je vatreni performans, a potom i sam čin ceremonije otvaranja, gde je skrenuta pažnja na važnost svih problema kojima je zajedničko kretanje. Kao četiri najvažnije teme o kojima se govori na 28. FEP-u istaknute su izbeglička kriza, ekološka kriza, ograničenje putovanja i sloboda pokreta u prirodi.

Prisutne je pozdravila direktorka FEP-a Sonja Petrović i zahvalila svim volonterima, učesnicima, organizatorima i publici, nekima koji su tu već skoro 30 godina, a i svima onima koji su tu prvi put:

Uprkos brojnim izazovima, i ove godine uspeli smo da dovedemo pozorište u naš grad. Baš kao i puž koji na leđima nosi svoju kućicu, tako i mi godinama migriramo, ali imamo jasan put i cilj, a to je put pozorišta. Uživajte u ova četiri festivalska dana i pomno upijajte svaki segment programa. Nadamo se da ćete i se i sa 28. FEP-a vratiti puni utisaka i novih znanja i saznanja.“, poručila je Petrovićeva.

Na otvaranju Festivala obratila se Marianne Gade Topac, visa savetnica za politiku i konzularna pitanja Ambasade Danske u Srbiji. Osvrnula se na važnost postojanja organizacija kao što je FEP u malim sredinama:

Čast mi je biti gost na ovakvom Festivalu, koji uprkos ograničenjima koje postavlja mala sredina, uspeva da dovede trupe iz čitavog sveta, a posebno mi je drago što na Festivalu nastupa i internacionalna trupa Ikarus, uz koju sam i ja zavolela pozorište. Hvala vam što postojite i nadam se da se vidimo i sledeće godine!“

Gostima se obratila i direktorka KC Bačka Palanka Olja Nađ, kao predsednik SO Bačka Palanka Milan Čavić. Kao predstavnici važnih institucija u Bačkoj Palanci istakli su značaj FEP-a i poručili da će njihova podrška svake naredne godine biti sve veća.

Festival je svečano otvoren autorskom pesmom „Čistimo planetu“ šestogodišnje Lole Urban, unuke osnivačice Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, uz poruku značaja očuvanja naše planete.

Nakon ceremonije otvaranja odigrana je prestava „Odjeci slavlja“ internacionalne trupe Ikarus Stage Arts, a nakon programa za decu usledio je muzički program na kom su nastupili predvodnici alternativne rok scene grupa Repetitor i dobropoznati Bačkopalančani Santos Brothers.

28. FEP održava se do nedelje 21. avgusta. U okviru takmičarskog programa biće odigrano 10 predstava pozoršnih trupa iz zemlje, regiona, Slovenije, Austrije i Danske. Najbolja predstava biće nagrađena nagradom „Dobro drvo“ u tri kategorije – nagrada stručnog žirija, koji ove godine čine koreografkinja Jovana Rakić, umetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica i pedagoškinja i aktivistkinja za ljudska prava Maša Avramović, nagrada dečijeg žirija i nagrada publike. Osim takmičarskog programa, priređen je celodnevni edukativni i kreativni program – radionice, tribine, projekcije filmova, kao i večernji muzički program.

28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond. FEP su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Opština Bačka Palanka.

Više informacija pronađite na www.fep.org.rs

Foto: FEP Jovana Semiz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *