Ostalo

Izbavljena dva vuka

Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa nevladinom organizacijom „Četiri Šape“ i Zoološkim vrtom grada Beograda, u sredu 7. novembra 2018. godine, sprovelo je akciju zbrinjavanja dva vuka (Canis lupus) u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri ARCTUROS Environmental Center u Grčkoj.

Predmetne životinje je 9. februara 2018. godine od fizičkog lica u selu Đinđuša oduzela republička inspekcija za zaštitu životne sredine zbog nezakonitog držanja u zatočeništvu, i istovremeno privremeno zbrinula u sklopu Zoološkog vrta grada Beograda. Na osnovu presude Prekršajnog suda u Leskovcu – Odeljenje suda u Bojniku, predmetne životinje su trajno oduzete i poverene na dalje postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine. Životinje su upućene na dalje zbrinjavanje i negu u sklopu specijalizovanog prihvatilišta za krupne zveri ARCTUROS Environmental Center u Grčkoj, obzirom da njihovo puštanje u prirodu nije bilo moguće i obzirom da Republici Srbiji trenutno ne postoje odgovarajući uslovi za trajno zbrinjavanje krupnih zveri u zatočeništvu. Na osnovu saradnje Ministarstva i prihvatilišta ARCTUROS od 2015. godine, u ovom prihvatilištu se već nalazi pet vukova koji su bili predmet oduzimanja od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Vuk (Canis lupus) istovremeno se vodi kao lovna i zaštićena vrsta u Srbiji, dok na delu teritorije, odnosno na celoj teritoriji AP Vojvodina, ova vrsta ima status strogo zaštićene vrste. S obzirom da vukovi takođe spadaju u kategoriju opasnih divljih životinja, njihovo držanje u zatočeništvu je ograničeno na zoološke vrtove, prihvatilišta i naučne ustanove/organizacije koje se bave naučnim istraživanjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *