Kompanije

Izabrana najlepša kišna bašta u Srbiji

Sa ciljem da doprinese zaštiti životne sredine, kompanija A1 Srbija uspešno je završila sadnju 10 kišnih bašti u 10 gradova širom Srbije, u okviru društveno odgovornog projekta “Niklo kao ja”, a sa ciljem smanjenja negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Od građana iz svih delova Srbije putem sajta www.svetkakavzelis.rs stiglo je preko 20.000 glasova, a kišna bašta u Bečeju proglašena je za najlepšu. Bašta u Bečeju nikla je u naselju Sever Đurkić, u kom zajednica Komšije za komšije aktivno brine o uređenju zelenih površina. Nedavno su se ponovo okupili i pridružili stvaranju kišne bašte pored igrališta za decu i mesta za rekreaciju, dodatno obogaćujući ovaj zeleni prostor.

Kišne bašte su do sada nikle u 10 gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Somboru i Bečeju. Projekat „Niklo kao ja“ realizovan je uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Kišna bašta – Bečej
Foto: Danijel Rakić, Propulsion

Kako naglašava Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta, kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Sadnjom odgovarajućih biljaka, ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta.

Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija, istakao je: “Važno nam je da, kao kompanija, dajemo aktivan doprinos očuvanju životne sredine, ali i podršku lokalnim sredinama u borbi protiv negativnih klimatskih promena. Radujemo se uspešnom završetku prve faze ovog projekta, jer verujemo da smo motivisali i druge da se pridruže inicijativi. Sa stečenim znanjem i ekspertizom, nadamo se da će primena kišnih bašti postati još rasprostranjenija u Srbiji u narednim godinama, a mi svakako nastavljamo sa njihovom izgradnjom.“

U Bečeju, kao i u ostalim gradovima, lokalno stanovništvo imalo je priliku da zajedno sa profesionalnim baštovanima, ali i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića, radi na istom zadatku: kreiranje i uređenje kišne bašte, u skladu sa potrebama svakog grada ponaosob.

Primenom naprednih ESG kriterijuma u svom poslovanju, A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojiih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanjem principa cirkularne ekonomije. U skladu sa tim opredeljenjem, A1 je prva telekomunikaciona kompanija u Srbiji koja je započela sa praksom instaliranja solarnih panela na mrežnu infrastrukutu sa ciljem da do kraja 2023. dostigne cifru od čak 5.600 što je dovoljno energije za napajanje čak 750 domaćinstava. U 2022. godini A1 Srbija je smanjila ukupnu emisiju CO2 (Scope 1 i 2 – struja, grejanje, gorivo) za čak 33%.

Takođe, ovo je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating, međunarodnu metodologiju koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.

KIŠNA BAŠTA U BEČEJU:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *