Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Imamo da ponudimo mnogo toga

Planine Ovčar i Kablar, reka i jezera Ovčarsko-kablarske klisure idealna su područja za aktivan odmor i razne vrte aktivnosti: planinarenje, alpinizam, paraglajding, cikloturizam, sportski ribolov… Direktor Turističke organizacije Čačka Vojin Jakovljević ističe da ovaj kraj ima mnogo toga da ponudi.

Koji su turistički potencijali Ovčarsko-kablarske klisure?
– Ovčar banja se nalazi 18 km zapadno od Čačka, u Ovčarsko – kablarskoj klisuri na nadmorskoj visini od 278 m. Razvila se na prostoru između prirodnog toka Zapadne Morave i ispusnog kanala iz hidroelektrane „Ovčar Banja”. U Ovčar Banji se nalazi jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. Banja obiluje izvorima termomineralne vode. Lekovita voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35°S do 37,5°S i po sastavu je slabo sumporovita, jodna voda.
U Ovčar Banji, pored wellness usluga, gostima su na raspolaganju tereni za sportsko – rekreativne aktivnosti, bazen za rekreaciju sa termomineralnom vodom, aktivan odmor u prirodi, obale reke i jezera.
Postoji mogućnost splavarenja i planinarenja. Takođe se, posredstvom Turističke organizacije Čačka, mogu se organizovati izleti, ekskurzije i splavarenja.
Na veštačkom jezeru kao i na starom koritu reke Zapadne Morave između visećeg i putničkog mosta zastupljen je sportski ribolov.

Šta je to „ono autentično” iz kraja, što posetioci mogu da dožive, kupe, probaju…?
– Za posetioce Ovčarsko-kablarkse klisure najupečatljiviji utisak su prirodne vrednosti koji je čine predelom izuzetnih odlika i zaštićenim dobrom i prisustvo većeg broja manastira iz srednjeg veka na realativno malom prostoru, zbog čega nose naziv Mala Srpska Sveta Gora. Upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, reka Zapadna Morava i meandri reke koji se mogu videti sa vrhova ovih planina su često razlozi za posete turista iz celog sveta.
Zdrava hrana – voće i povrće iz ovog kraja, generalno hrana i bogata gastronomska ponuda takođe ostavljaju veoma pozitivan utisak na turiste i posetioce. Restorani na jezeru Međuvršje su veoma često omiljena mesta turista za predah, uživanje u prirodi i kuhinji ovog kraja Srbije.

Zašto će se posetioci vratiti u ovaj deo Srbije? Ima li kakvih planova i novosti koje se mogu očekivati?
– Osnovni principi razvoja eko turizma na području Čačka treba da se usmere na: Minimiziranje mogućih štetnih uticaja razvoja eko turizma na posmatrano područje; Izgradnja svesti i poštovanja prema očuvanoj prirodi i kulturi kod lokalnog stanovništva i turista; Obezbeđenje pozitivnog iskustva, kako za turiste, tako i za lokalnu zajednicu; Obezbeđivanje direktnih finansijskih koristi od očuvanja i upravljanja prirodnim i zaštićenim oblastima, kako za lokalnu zajednicu, tako i za svakog pojedinca koji je uključen u ove procese.
Izgradnjom auto-puteva Beograd-Južni Jadran i Pojate-Preljina značajno će se popraviti atribut ,,stanje saobraćajne infrastrukture’’ dok se istovremeno mora jačati mreža lokalnih puteva i internih saobraćajnica koje treba da povežu pojedine delove destinacije. Takođe, mora se intenzivnije sprovoditi zaštita životne sredine uz jačanje svesti lokalnog stanovništva i turista i istovremeno sprovođenje mera zaštite životne sredine. S druge strane, pozitivno ocenjene atribute treba aktivno koristiti u izgradnji destinacijskog proizvoda i jačanju destinacijskog brenda.
Fotografija: Anica Županski

Projekat „Učinimo vidljivim ekološke mreže i zaštićena područja” finansijski je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *