Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Golija dom za najređe sove u Srbiji

Istraživačka ekspedicija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno boravi i prikuplja podatke u Parku prirode „Golija”. Biser prirode kakav je Golija dom je za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova ova planina je jedno od poslednjih utočišta. Naime, radi se gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju i koje su se zbog svoje ugroženosti našle u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije.
Gaćasta kukumvaka i mala sova dele isto stanište a to su stare i očuvane četinarske šume kojima je Golija bogata. Da su ornitolozi koji sačinjavaju ekspediciju imali sreće govori i podatak da su zabeležili dve male sove a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže metalni prstenovima.
– Raduje nas činjenica da čim je započeta ekspedicija, koja ima za cilj kartiranje ptica na Goliji, uspeli smo da zabeležimo gaćastu kukumavku i malu sovu koja je ovom prilikom drugi put zabeležena. Prvi nalaz male sove u parku prirode je s proleća ove godina, kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva „Balkan”. Ono što možemo da zaključimo, prostranstvo šume i njena očuvanost, razlog su zašto je primera radi 8% nacionalne populacije gaćaste kukumavke upravo ovde zabeleženo – kaže Nikola Stanojević iz pomenutog Društva koji koordinira projektom „Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije“.
Na pitanje šta preti opstanku ove dve vrste sova na Goliji Stanojević pojašnjava: „U pitanju je niz projekata čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove poput alpskog skijanja, koji će imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti područja. Planina Golija pored statusa zaštite u kategoriji parka prirode, deo je ekološke mreže Srbije, značajno je područje za ptice, biljke, leptire i jedno je od dva područja koje u Srbiji ima status UNESCO rezervat iz programa – Čovek i biosfera”.
Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane, naglašava se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *