Zelena ekonomija

Gasna elektrana jedno od rešenja posle zatvaranja TE Pljevlja

Crna Gora razmatra opcije za zamenu termoelektrane Pljevlja kada bude prestala sa radom, a jedno od rešenja je i gradnja elektrane na prirodni gas u blizini Bara.
– Ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama, zato je potrebno što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je sada zadužena TE Pljevlja – rekao je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić prilikom razgovora sa poslovodstvom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću.
Termoelektrana Pljevlja sa svojih 225 megavata (MW) obezbeđuje skoro 40 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Sekretarijat Energetske zajednice u aprilu je pokrenuo spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE i nakon što je iskoristila dozvoljeni broj radnih sati u sklopu “opt-aut” mehanizma, čiji je cilj da se smanje štetne emisije i sprovede dekarbonizacija. Crna Gora planira ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a u međuvremenu se obavezala da prestane da koristi ugalj do 2035, što znači da će tada zatvoriti ovu elektranu.
Premijer Krivokapić, koji je nedavno izjavio da će TE Pljevlja verovatno prestati da radi 2030, govorio je o rešenjima da se nadoknadi proizvodnja iz ove elektrane na ugalj, piše Vladimir Spasić za BGEN.
Jadransko-jonski gasovod, kao i onaj koji bi od Prijepolja išao preko Pljevalja, gasna elektrana u zaleđu Bara, samo su neka od rešenja koja moramo da razvijamo, rekao je premijer i dodao da Crna Gora mora da napravi energetski sistem sa više varijanti i nema vreme za gubljenje, preneli su lokalni mediji.
Premijer Krivokapić istakao je da je važno da se svi projekti pripreme u skladu sa standardima EU, da se ne bi dešavalo da postoji obezbeđen kredit, a nema spremnih projekata.
Novca će uvek biti za prave projekte u oblasti zelene energetike, rekao je Krivokapić.
Predsednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da se u septembru očekuje početak radova na vektroelektrani Gvozd, snage 50 MW, kao i da bi do kraja oktobra trebalo da bude završen redigovani projekat za HE Komarnica.

Izvor: eKapija
Photo by Alexander Tsang on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *