Ekologija

Dan zaštite životne sredine

Svake tri sekunde u svetu nestane šuma veličine fudbalskog terena. Ovo se dešava čak i danas, 5. juna, kada obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine. Šume su glavni neutralizatori ugljen-dioksida i gasova s efektom staklene bašte, te je presudna njihova uloga u borbi protiv pretećeg globalnog zagrevanja. Pored toga, nestajanjem površina pod šumama smanjuju se prirodna staništa divljih životinja, pa su divlje životinje sve češće u bliskom kontktu sa ljudima, što rezultira prenosom patogena. Najočiglednija posledica toga je i aktuelna pandemija – prelazak Corona virusa sa životinja na ljude.
Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se u više od 140 zemalja sveta, a manifestacije će biti posvećene obnovi ekosistema. Ove godine, domaćin međunarodnog dana je Pakistan, koji svetu prikazuje svoje napore za očuvanje i unapređenje životne sredine, kao što je „Cunami projekat”, plan te zemlje da do 2023. godine širom zemlje posadi deset milijardi stabala.
Takođe, UN su danas i zvanično otpočele i Deceniju obnove ekosistema, kao međunarodni napor da se degradacija životne sredine ne samo zaustavi, već i preokrene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *