Zelena ekonomija

BOR za zelenu ekonomiju

Seminar o zelenoj ekonomiji „B-O-R – Bolje Oranizovani Resursi za zelenu ekonomiju” održan je 5. i 6. oktobra u Boru, u organizaciji Društva mladih istraživača. Seminar je bio namenjen članovima konzorcijuma „Zelena lista”, koji je bogatiji za još jednog člana, Udruženje ,,Village” iz Bora.
U prostorijama Doma omladine Bor održana su predavanja na temu: „BOR – Bolje oranizovani resursi za zelenu ekonomiju”. Tokom predavanja učesnici su imali priliku da saznaju šta znači zelena ekonomija, kako se upravlja rudničkim otpadom, koliko je važno učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini i steknu znanje o prirodnim resursima u funkciji održivog turizma.
Članovi konzorcijuma „Zelena lista Srbije” imali su priliku sa vidikovca u Boru da vide „crne tačke” odnosno degradiranu životnu sredinu koja je posledica vekovnog rudarenja ali isto tako su videli i posetili deo „zelenog prstena“ i prirodne lepote ovog kraja, Lazarevu pećinu i Lazarev kanjon u mestu Zlot koje se nalazi nedaleko od Bora.
Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije.
Registrovane članice mreže „Zelena lista Srbije” su: Centar za održivu budućnost „Zelena zona” iz Knjaževca, Društvo mladih istraživača „Bor” iz Bora, Eko klub „Zeleni putikazi” iz Raške, Ekološki pokret „Moravski orašak” iz Trstenika, Ekološki pokret „Bela breza” iz Kruševca, „Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, Odred izviđača „Zavičaj 1093” iz Vranja, „Porečje – Vučje” iz Vučja, „Zeleni krug” iz Novog Sada i ,,Village” iz Bora.

Trening u sarajevu u okviru GEAR projekta

Dvodnevni trening na temu „Istraživanja i studije” održan u Sarajevu. Obuci je prisustvovalo oko 30 organizacija koje su na ovaj način imale priliku da unaprede znanja i veštine na teme kao što su: šta je istraživanje, metodi istraživačkog rada, pisanje studije, upotreba dobijenih podataka i informacija i njihovo korišćenje u ostvarenju ciljeva zelene ekonomije i nastupa NVO u donošenju odluka itd. Predavači na treningu su bili stručni konsultanti iz ove oblasti, Đorđe Stefanović i Nino Serdarević. Obuka je deo projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)” koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

INFO – GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona

Projekat „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.
Trogodišnji projekat će biti realizovan u gore navedenim zemljama, a glavne aktivnosti uključuju, treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i sl, upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studije na temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu itd.
Projekat se realizuje u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *