Zaštita životne sredine i njen značaj za održivi razvoj Vojvodine

Biološka raznolikost Vojvodine u 21. veku

Godine 1992. u Rio de Žaneiru na „Samitu o Zemlji” usvojena je značajna deklaracija koja institucionalizuje koncept održivog (usklađenog) razvoja koji neće biti na štetu očuvanja biološke, geološke i predeone raznovrsnosti. Na konferenciji je doneta čuvena „Agenda 21” koja predstavlja program aktivnosti u 21. veku radi sprečavanja daljeg uništavanja životne sredine. Takođe, tada je doneta i Konvencija o biodiverzitetu koja je udarila temelje i promovisala biodiverzitet kao centralno pitanje u biološkom, socijalnom, ekonomskom i političkom smislu. Konvenciju o biodiverzitetu do sada je ratifikovalo preko 190 zemalja sveta, a među njima je i Srbija, koja je to učinila 2001. godine.
Očito je da očuvanje biodiverziteta nema alternativu jer predstavlja nužnost i zbog toga ovo pitanje zaslužuje punu pažnju i podršku svih nas, a posebno onih koji odlučuju o strateškim razvojnim planovima i uticajima na našu životnu sredinu u bližoj i daljoj budućnosti.


Projekat „Zaštita životne sredine i njen značaj za održivi razvoj Vojvodine” sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Sekretarijata koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *