Ekologija

„Batutu“ nova oprema za tretman medicinskog otpada

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) isporučili su danas Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” novu opremu za bezbedno odlaganje medicinskog otpada. Ova donacija, vredna 150.000 američkih dolara, uključuje automatski parni sterilizator (autoklav) i drobilicu – za sterilizaciju i fino usitnjavanje infektivnog medicinskog otpada, čime će biti omogućeno da se povećana količina toksičnog medicinskog otpada, nastala usled pandemije COVID-19, odlaže na bezbedan i ekološki prihvatljiv način.
„U ime USAID-a, želim da pohvalim direktorku Jovanović, osoblje Instituta “Batut” i sve zaposlene u srpskom zdravstvenom sistemu. Bilo da ste lekari koji spašavaju živote ili radite na održavanju higijene COVID odeljenja – svi vi ste neumorno radili da pomognete svojim sugrađanima da preguraju najgore tokom ove krize. Oprema koju USAID donira “Batutu” da bezbedno ukloni medicinski otpad – nastao kao posledica COVID-19 i uspešne kampanje vakcinacije sa nekoliko miliona doza vakcina, samo je deo pomoći od približno 10 miliona dolara koju su Sjedinjene Američke Države uputile Srbiji od početka pandemije“, rekao je Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji.
U prethodnom periodu, USAID je u partnerstvu sa UNDP, pomogao osnivanje modernog Nacionalnog komunikacijskog centra u “Batutu” i obezbedio komunikacionu opremu za Batut i 23 regionalne i lokalne zdravstvene ustanove. Ovaj centar je pomogao “Batutu” da bolje koordinira tekući proces vakcinacije i usmeri svoje resurse za javno zdravlje ka zaštiti građana Srbije u skladu sa prioritetima.
„Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dobio je autoklav uređaj koji parom i visokom temperaturom uništava bakterije, viruse i druge mikroorganizme, i drobilicu koja melje medicinski otpad prethodno sterilizovan u autoklavu – na sitne čestice“, istakla je direktorka Instituta doc. dr Verica Jovanović, dodajući: „Nakon takvog tretmana količina medicinskog otpada se značajno smanjuje i može da se odloži bezbedno posle tretmana u autoklavu. U ovom procesu standard je bezbedan tretman infektivnog medicinskog otpada što podrazumeva obučen kadar, primenu procedura i adekvatnu opremu. Zahvaljujući kancelariji UNDP-a u Beogradu i finansijskoj podršci USAID-a, kao i podršci Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja u prilici smo da primimo donaciju opreme koja je od izuzetnog značaja za nastavak rada“, zaključila je doc. dr Jovanović.
Donacija USAID-a uključuje i dvoje utovarnih kolica, kolica za čvrst i tečan otpad, dva sistema za prečišćavanje vode od kamenca, teretnu vagu i 10 transportnih kontejnera.
„Prema našem izveštaju, samo tokom prvih 12 meseci pandemije, generisana količina medicinskog otpada bila je 40 odsto veća u poređenju sa istim periodom pre COVID-a”, rekla je Fransin Pikap stalna predstavnica UNDP-a, napominjući da moramo da zaštitimo životnu sredinu jer naše zdravlje na dugi rok zavisi od toga.
Dr Jelena Janković, v.d. pomoćnice ministra zdravlja za sektor javnog zdravlja i programsku zdrastvenu zaštitu se zahvalila Institutu, UNDP i USAID na podršci u aktivnostima u cilju zaštite javnog zdravlja i donaciji i dodala da je veoma važno da ovaj najsavremeniji autoklav omogući recikliranje medicinskog i infektivnog otpada.
Ova donacija je deo dvadesetomesečnog projekta „Zajedno protiv COVID-a“ vrednog 2.75 miliona američkih dolara, koji finansira USAID, a sprovodi UNDP. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” kao deo podrške Srbiji da odgovori na izazove pandemije COVID-19 u oblastima zdravlja, socijalne zaštite i zaštite životne sredine.
Na fotografiji Fransin Pikap, Deni Robertson, Jelena Janković i Verica Jovanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *