Bačka Topola

„Arkusov” eko-kamp u Bačkoj Topoli održan po 33. put

Kraj Bačkotopolskog jezera, kod nekadašnjeg kaštela Kiš Lajoš, eko-kamp okupio je učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce, dok su studenti biologije i ekologije obavili letnju stručnu praksu

Ekološko društvo „Arkus” iz Bačke Topole organizovalo je naučno-obrazovni kamp zaštite životne sredine i prirode od 23. do 30. jula 2023. godine. Kamp je održan 33. put, na već tradicionalnoj lokaciji pored Bačkotopolskog jezera kod nekadašnjeg kaštela Kiš Lajoš. Eko-kamp je namenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima, pored toga, studentima biologije i ekologije je omogućeno da u okviru kampa obave letnju stručnu praksu. Glavni cilj kampa je da se upotpuni gradivo iz biologije, hemije, ekologije, odnosno, iz zaštite prirode i životne sredine. Rad se odvija u okviru sekcija, sa naglaskom na praktičnim i primenjivim znanjima. Kao i ranijih godina i ove godine je obezbeđen veliki broj sekcija: ornitološka (proučavanje ptica), herpetološka (vodozemci i gmizavci), ihtiološka (ribe), arahnološka (pauci), entomološka (insekti), mikrobiološka (mikroorganizmi) i ekološka (ekologija u praksi). Svaki učesnik kampa mogao da izabere jednu od ponuđenih sekcija, u zavisnosti od svojih interesovanja. Sekcije su u toku pre podneva obavile terenski rad, nakon kojeg su sumirani sakupljeni podaci, odnosno, obrađeni sakupljeni uzorci. Rad sekcija vode diplomirani stručnjaci, kao i studenti, iz oblasti bioloških i ekoloških nauka.
Učesnici kampa su bili smešteni u šatorima, predavanja i aktivnosti su se odvijali u velikom šatoru i na otvorenom, obezbeđena je tekuća voda, kao i montažne tuš kabine i toaleti. I ove godine je bilo veliko interesovanje za kamp, kao i prethodnih, tako da su kapaciteti bili maksimalno popunjeni i pored specifičnih uslova smeštaja. Bilo je ukupno 80 učesnika, iz svih krajeva Vojvodine (Bačka Topola, Subotica, Novi Sad, Mali Iđoš, Bečej, Trešnjevac, Senta, Zrenjanin itd.), iz Mađarske i Rumunije.
U večernjim satima, svakoga dana su održana predavanja iz različitih oblasti. Rukovodioci sekcija su iz svojih oblasti održali stručna predavanja, a bilo je prilike da se čuju i teme iz kinologije, farmakologije, geografije i tehnike, od strane saradnika i gostujućih predavača.
Naravno, pored učenja, u slobodno vreme organizovane su igre, sportska takmičenja, kvizovi, odlazak na plažu na Bačkotopolskom jezeru, interaktivne muzičke aktivnosti, a omladina se mogla oprobati i u gađanju lukom i strelom. Uveče je druženje nastavljano uz logorsku vatru. Sve aktivnosti u kampu su bile osmišljene tako da neguju i razvijaju poštovanje, saradnju, toleranciju, kreativnost, kritičko razmišljanje, praktične veštine, kao i ekološku svest. Vrhunac kampa je terenska provera znanja koja služi kao povratna informacija koliko su mladi naučili tokom nedelje, a sastoji se od poligona na okolnom terenu, koji se mora proći i od tačaka na kojima se odgovara na pitanja koja postavljaju i proveravaju rukovodioci sekcija. Poslednje veče je zatvaranje kampa, kada se uz malu svečanost proglašavaju rezultati takmičenja i podele zahvalnice svim učesnicima.
Organizovanje kampa je svake godine veliki izazov, ali uspevamo zahvaljujući volonterskom radu naših članova i saradnika. Deo finansijskih sredstava je obezbeđen preko konkursa koje su raspisali lokalna samouprava Bačka Topola i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, odnosno, fondacija NEA iz Mađarske.
Završetak jednog kampa znači da odmah počinjemo da razmišljamo o organizaciji sledećeg, tako da planiramo da nastavimo tradiciju.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *