Bačka Topola

Aktivno leto na Bačkotopolskom jezeru

Zahvaljujući prirodnim bogatstvima i kulturno-istorijskim vrednostima, Opština Bačka Topola uspešno ušla u novu turističku sezonu

U okviru manifestacije „Aktivno leto na jezeru” u Bačkoj Topoli poslednjeg vikenda juna održana je promocija grupnih i individualnih sportova. Na Bačkotopolskom jezeru održan je turnir u odbojci na pesku-kluba „Topola”. Nakon toga, predstavljen je „Aerobik miks” za devojke i žene, kao i javni čas košarke, odbojke i karatea za dečake i devojčice.
Ovom prilikom je okupljeno više stotina dece i roditelja i uspešno su promovisani klubovi u Bačkoj Topoli.
Zahvaljujući prirodnim bogatstvima i kulturno-istorijskim vrednostima, Opština Bačka Topola uspešno je ušla u novu turističku sezonu. Manifestacije iz godine u godinu privlače sve više posetilaca, a jedan od glavnih razloga jeste atraktivnost ovog prostora. Bačkotopolsko ili Zobnatičko jezero proglašeno je najčistijim jezerom u Vojvodini. Opština Bačka Topola je proteklih godina uložila nekoliko miliona dinara u uređenje staza i plaže.
Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 ha i dužinom oko 5 km. U zadnjih nekoliko godina jezero postaje pravi turistički biser Bačke Topole, pogotovo u letnjem periodu. Posetioce čekaju izgrađen štrand, sportski tereni i kafići. Uređena plaža ima i prirodnu hladovinu.
Jezero je deo Parka prirode Bačkotopolske doline. Borba ribolovaca, ali i građana koji se zalažu za čistu Bačku Topolu trajala je više od četiri godine, da bi Skupština opštine Bačka Topola usvojila 6. aprila 2017. godine Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline”. Od tada se počelo sa poribljavanjem jezera, ali i sa uređivanjem prostora oko jezera, posebno ovog dela interesantnog za kupanje.
Jezero je bogato šaranom, smuđem, amurom, somom i belom ribom i dozvoljen je sportski ribolov u sezoni. Smanjen je krivolov, kao i zagađenje jezera koji se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije.
„Bačkotopolska dolina” je područje koje je raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 148 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe.
Među značajnim gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka.
Park prirode „Zobnatica” je udaljena od Bačke Topole samo 5 km. Zobnatica je poljoprivredno i turističko dobro na kojem se nalazi park prirode, kao stari toranj porodice Terleeva, Zobnatičko jezero, vetrenjače, ostaci starog parka, arheološka nalazišta i mini zoo – vrt. Ovo područje svake godine poseti oko 35.000 posetilaca. Mesto se ističe svojim turističkim potencijalom i pruža idealne mogućnosti za uživanje u čistom vazduhu, šetnjama i vožnji biciklom po prirodi, lovu i ribolovu, vožnji kajakom i jahanju. Zobnatica je proglašena parkom prirode 1976. godine, a 1998. godine Zobnatica dobija status nacionalnog značaja za ptice.
Turistički kompleks Zobnatice čini nekadašnje imanje porodice Terleva koje je 1882. godine izgradio vlastelin Đula Terleva. Imanje čini Kaštel Terlei i kula osmatračnica. Zobnatica je poznata po ergeli koja je osnovana 1779. godine. Celokupni kompleks ergele sadrži konjušnicu sa oko 100 grla engleske punokrvne rase, hipodrom i druge terene za jahanje i treninge. Tu se nalazi jedinstveni muzej konjarstva osnovan 1896. godine.
Podsetimo, nedaleko od Bačke Topole nalazi se i znamenito roze Pačirsko jezero.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *