Najave događaja

28. “Novosadsko proleće”

Od 20. do 24. marta ove godine, održaće se 28. “Novosadsko proleće” – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada. Manifestaciju podržava Grad Novi Sad –Gradska uprava za privredu.

28. “Novosadsko proleće” će ove godine imati 3 izložbene celine:
– izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
– izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane
– izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata.

Manifestacija će biti posvećena uticaju i značaju boravka u prirodi na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Želja i cilj nam je da ove godine stručnim i naučno popularnim predavanjima i predstavljanjem civilnih organizacija koje se bave boravkom u prirodi i uticajem iste na sveopšte stanje organizma podstaknemo građane da se aktivno uključe u ove aktivnosti.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu očekujemo da će se predstaviti veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.
Edukativni programi na ekološkoj manifestaciji “Novosadsko proleće” su osmišljeni za različite uzrasne kategorije – decu, srednjoškolce, stručnu javnost i zainteresovane građane.

Tokom pet dana manifestacije, održavaćemo:
– edukativne i kreativne radionice prilagođene predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola.
– predavanja, prezentacije i tribine za stručnu javnost i zainteresovane građane i građanke, sa temama o značaju, uticaju i dobrobiti boravka u prirodi.
– prateći programi – pored raznovrsnih radionica, predavanja i prezentacija tokom trajanja manifestacije se organizuju i Prolećne šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju. Organizuju se i radionica “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu. Takođe, svako veče se organizuje i kulturno-zabavni program u kojem uživaju svi posetioci manifestacije.

Posetite “Novosadsko proleće”, naš i vaš RECEPT ZA PRIRODU!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *