Zelena ekonomija

Za bolje razumijevanje zelene ekonomije

Pojam zelene ekonomije u Crnoj Gori je relativno novijeg datuma iako se u lokalnim zajednicama kroz tradicionalne poslove mogu naći odlični primjeri ovog koncepta, kaže Jovo Radulović iz Nevladine organizacije „Župa u srcu”.
– Ipak generalno na nivou države nijesmo puno odmakli i osim par primjera koncept ostaje za sada samo jedna od smjernica budućeg razvoja. U mnogim oblastima primjene zelene ekonomije ne postoji finansijska podrška, a i zakonska osnova je nedovoljno jasna i ne definiše do kraja mnoge poslove u zelenoj ekonomiji. Ostaci teške industrije i pretjerane eksploatacije sirovina još uvijek egzistiraju uz podrške iz bužeta tako da koncept zelene ekonomije još uvijek nema primat u našoj zemlji.
Organizacija „Župa u srcu” svoje aktivnosti usmjerava na razvoj ruralne zajednice i uz to zaštitu životne sredine. Tako da je dio projekata koje smo sprovodili bio usmjeren i na bolju promociju i razumijevanje zelene ekonomije u zajednicama. Jedan od njih je i projekat „Zeleni put” koji realizujemo uz podršku Evropske unije. Projekat kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore u okviru projekta FORS Montenegra Green economy for advanced region/Zelena ekonomija za razvoj regiona. Dosada je u ovom projektu realizovano nekoliko aktivnosti kojima smo željeli skrenuti pažnju na značaj zelene ekonomije. Ove aktivnosti su bile odlično medijski ispraćene, pa je postignut željeni cilj. U projektu smo imali obuke za kompostiranje, podijelili smo deset kompostera domaćinstvima, radimo i mini solarnu sušaru, kao praktične primjere na koji način organizovati zajednicu i život a da to ne bude na uštrb prirode. Imali smo i tri konkursa za izradu predmeta od recikliranih materijala, zatim maketa sela i vodenica, kao i konkurs namijenjen radovima žena sa sela.
Sve ove aktivnosti promovišu zelenu ekonomiju i daju joj na značaju u javnosti, pa se nadamo da će ovaj naš doprinos ubrzati veću primjenu zelene ekonomije.
Prošle godine smo kroz projekat Akademija održivosti preko Fonda za aktivno građanstvo i EU obnovili i staru vodenicu u selu Bjeloševina. Prije dvije godine smo uz pomoć mještana i donatora uradili most na rijeci Gračanici. Uradili smo i Strategiju razvoja Župe Nikšićke, organizovali brojne manifestacije od kojih bi posebno izdvojili Župske seoske igre.
Takođe smo uz podršku Američke ambasade i Fonda za aktivno građanstvo napravili veliki korak na uspostavljanju sistema sakupljanja i odvoženja otpada 5 naselja Župe, pa je kroz projekat „Da, biram čisto” urađeno deset niša za smještaj kontejnera i nabavljeno 27 kontejnera. Nakon ovoga smo podstakli mještane da se uključe i otpad odlažu u kontejnere. Ovim smo značajno smanjili količine smeća koje su se ranije nalazile u koritu rijeke Gračanice i na divljim deponijama. Ovaj posao nastavljamo i u ovoj godini za preostala tri sela.
Cilj ovog projakta je i bila promocija prirodnih ljepota ruralnog kraja, tako da smo tokom prošle godine organizovali i dvije značajne manifestacije na prostoru planine Lukavice.
Teško je istaći neki od projekata koje smo do sada sprovodili, jer svaki po sebi ima značaj i svaki je za sebe ostavio rezultate u zajednici koji se primjećuju, pa su i ostali počeli da aktivno daju svoj doprinos tako da sad imamo aktivnu zajednicu u mnogim poljima djelovanja.
Za mještane je svakako najznačajniji naš lokalni portal www.zupa.today koji smo pokrenuli sa namjerom da mještani Župe imaju tačne i blagovremene informacije o svim događajima vezanim za Župu Nikšićku. Portal je mnogo učinio na mijenjanju svijesti samih stanovnika naročito po pitanju ekologije i zaštite životne sredine.
Uz mnogo truda i zalaganja smo od jedne potpuno neaktivne zajednice stvorili zajednicu koja zna šta hoće, zajednicu koja zna šta treba u njoj uraditi da bi bila bolja. Za svaki uspjeh je neophodno mnogo rada i odricanja tako da sve one organizacije koji žele da budu uspješne i ostvare rezultate moraju biti spremne na izazove.
Dalji razvoj zelene ekonomije je povezan sa vizijom vlada na Balkanu da ovaj koncept implementiraju što prije i u mnogim oblastima koje spadaju pod „zelene”. Potrebno je i jače udruživanje organizacija civilnog društva na tom planu da bi malo pogurali sve ove procese.
Za očekivati je da će se proizvodnja „zelene energije” razvijati najbrže jer nam se čini da i sami biznis vidi šansu svog razvoja u toj oblasti. Za druge oblasti neophodno je pristupiti planski i uz finansijsku podršku u onim granama privrede koji mogu biti održivi na dugi rok.

Nevladina organizacija „Župa u srcu”, Župa Nikšićka
Adresa: Miolje polje bb, Župa 81418; Crna Gora/Montenegro
Tel/fax: 00382 69 435 785
e-mail: danas@zupa.today
Web: www.zupa.today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *