Ekologija

Pokrajina izdvojila 21 milion dinara za plansku dokumentaciju u osam lokalnih samouprava

 

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je ugovore o sufinansiranju izrade planskih dokumenata gradonačelnicima i predstavnicima osam lokalnih samouprava u Vojvodini koje su putem konkursa ostvarile pravo na bespovratna budžetska sredstva u 2022. godini.

Sekretar Erceg je istakao da je za deset projekata u ovoj oblasti Pokrajina izdvojila preko 21 milion dinara i da je za ove namene u ovogodišnjem budžetu bilo opredeljeno 30 miliona. U ovom konkursnom ciklusu po projektu je bilo predviđeno do tri miliona dinara.

„Reč je o finansijskim sredstvima koja treba znatno da doprinesu poboljšanju uređenja planske dokumentacije u našoj pokrajini, jer je to ključ razvoja svake jedinice lokalne samuprave. Bez dobrog plana nema ni dalje razrade ideja koje zajednički kreiraju građani, investitori i lokalne vlasti. Većinu predloga koji su ispunili uslove podržali smo i ove godine. Projekti na koje se odnosi ovaj deo finansiranja obuhvataju izmene prostornih planova i izmene planova generalne regulacije u naseljenim mestima i radnim zonama“, izjavio je Erceg.

Resorni sekretar je istakao da je cilj konkursa stvaranje planskog osnova i podsticanje planskog uređenja prostora za razvoj naseljenih mesta, što je bitan preduslov za realizaciju investicija u oblastima građevinarstva, infrastrukture, poljoprivrede, industrije, turizma i drugih privrednih grana na teritoriji jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini.

„Ovaj podsticaj obezbediće uslove za završetak poslova na izmeni i dopuni plana generalne regulacije u opštinama Ruma, Nova Crnja, Žabalj i Beočin, kao i na izradi prostornog plana grada Kikinde i plana generalne regulacije severoistočnog dela Kikinde, generalnog urbanističkog plana naseljenog mesta Zrenjanin, te plana detaljne regulacije dela ulica na teritoriji grada Sombora i plana generalne regulacije grada Subotice za naselje Novi Žednik.

Erceg je naglasio da će resorni sekretarijat u narednoj godini nastaviti sufinansiranje izrade planskih dokumenata za lokalne samouprave koje to još nisu učinile.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *