EcoBikeNet

Održan promotivni seminar u okviru EcoBikeNet projekta

Promotivni seminar u okviru projekta “Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi” (EcoBikeNet) INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija održan je u Skupštinskoj sali opštinske uprave Titel u cilju da se predstavnici lokalne samouprave, stručna javnost, upravljači zaštićenih područja, predstavnici udruženja građana, školska omladina i lokalno stanovništvo upoznaju sa aktivnostima na EcoBikeNet projektu.
Brankica Tabak – podsekretarka pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine je u svom pozdravnom govoru istakla značaj EcoBikeNet projekta na razvoju i unapređenju međunarodne biciklističke rute EuroVelo 11 u pograničnom području Mađarske i Srbije. Naglasila je koliko je bitno da se na odgovoran način i uz zajedničke napore i u budućem periodu sprovode aktivnosti na izgradnji i signalizaciji biciklističkih staza koje olakšavaju pristup biciklistima, turistima do zaštićenih područja duž EuroVelo11 rute u Vojvodini.
Predsednik Opštine Titel mr Dragan Božić istakao je značaj ovog projekta za opštinu, jer će izgradnjom ove biciklističke staze njenim korisnicima, biciklistima iz čitave Evrope biti omogućeno da posete Titel i Titelski breg i da se tako upoznaju sa svim atrakcijama koje ovo mesto, kao dom mnogim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, nudi.
O detaljima projekta, odnosno akivnostima vodećeg partnera govorio je Slobodan Bekonja, ispred Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, dok je o aktivnostima ostalih partnera prezentaciju održao Lorand Vig – savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Nakon izlaganja učesnici seminara su imali priliku da kroz neformalni razgovor saznaju više o mogućnostima daljeg razvoja i popularizacije ciklo-ekoturizma duž međunarodnog biciklističkog koridora EuroVelo 11, kao i da se bolje upoznaju sa zaštićenim područjima u neposrednoj blizini rute, a nalaze se na teritoriji opštine Titel.
Projekat EcoBikeNet je počeo sa realizacijom 1. decembra 2020. godine i trajaće do 31.05.2023. godine. Ukupni budžet projekta: je 353 735,70 EUR-a, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 85 %. Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Akcionarsko društvo za razvoj nacionalne infrastrukture (NIF) – projektni partner iz Mađarske. Glavni cilj projekta je doprinos razvoju međunarodnog biciklističkog koridora EuroVelo 11, a projekat se odnosi na izradu odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze duž rute EuroVelo 11 kao preduslov za izgradnju biciklističkih staza u pograničnom području Mađarske i Srbije, kao i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima na delu rute u Vojvodini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *