Kompanije

Svetlana Cerović iz UniCredit Banke Srbija je Liderka održive energetike za 2024. godinu

Svetlana Cerović, direktorka Odeljenja za specijalizovano finansiranje UniCredit Banke u Srbiji dobitnica je priznanja Liderka održive energetike za 2024. godinukoja se dodeluje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji.

Priznanje Liderka održive energetike 2024. uručeno je Svetlani Cerović danas u Beogradu na godišnjem događaju WISE Srbija mreže žena, koja dodeljuje priznanje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Svetlana Cerović, direktorka Odeljenja za specijalizovano finansiranje UniCredit Banke u Srbiji

Mreža je osnovana 2018. godine kao jedna od prvih udruženja ove vrste u svetu, i danas broji preko 220 članica, žena profesionalno angažovanih u sektoru energetike, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine.

Događaj su svečano otvorile ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Nj.E. Anke Konrad, i Maja Vukadinović, v.d. pomoćnice ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene, Vlada Republike Srbije.

Ambasadorka Konrad je rekla sa prati rad WISEa od dolaska u Srbiju i da je ponosna što njena zemlja, kroz svoju Nemačku razvojnu saradnju podržava ovu inicijativu.

“Inicijative kao što je WISE preduzimaju konkretne akcije kako bi se stvorili uslovi da žene budu predvodnice u održivoj energetici i otklonile barijere koje su u prošlosti žene sprečavale da uđu u ovaj sektor.”

Nagrada služi kao inspiracija za druge žene da razviju svoje karijere i dostignu vodeće uloge u održivoj energetici i na neki način utire put budućim generacijama žena liderki, istakla je Konrad.

“Prelazak na rešenja za održivu energiju zahteva širok spektar veština, perspektiva i liderstva. Učešće žena u ovom sektoru ne odnosi se samo na jednakost, već na iskorišćavanje punog potencijala svih talenata za izgradnju budućnosti koja je održiva, inkluzivna i otporna”, zaključila je.

Vukadinović je na otvaranju izjavila da je zelena revolucija u oblasti energetike prilika ne samo za povećanje energetske bezbednost i zdraviju životnu sredinu, već i prilika da se promeni slika o energetici kao „muškom” sektoru.

„Prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pre nekoliko godina, žene čine 32 odsto zaposlenih u sektoru OIE u svetu. To je manje od ravnopravnog učešća ali je i značajno više nego u „tradicionalnijem” delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva – nafti, uglju i gasu, gde žene učestvuju sa 22 odsto“, istakla je Vukadinović.

Po njenim rečima zelena energetska tranzicija je sadašnjost i budućnost i ovaj proces se ne može uspešno sprovesti bez žena koje imaju sve važniju ulogu, sagledavajući neka rešenja odgovornije i kvalitetnije od muškaraca.

U konkurenciji za priznanje učestvovalo je ukupno 11 žena koje su profesionalno angažovane u sektoru energetike. U procesu javnog glasanja u kome je učestvovalo 2.320 građana i građanki i koje je trajalo od 26. septembra do 3. oktobra, najveći broj glasova dobila je Svetana Cerović, direktorka Odeljenja za specijalizovano finansiranje UniCredit Banke u Srbiji.

Povodom dodele priznanja , Cerović, je izjavila da je pročitala biografije svih žena koje su nominovane, njihova dostignućima, a pre svega planove. „Zaista verujem da sa svim ovim idejama koje imate i našom zajedničkom saradnjom možemo da uradim puno“, istakla je.

Cerović se zahvalila WISE mreži na posvećenosti i promociji žena u energetici za šta veruje da je jako važno. „Verujem da je naša uloga stimulisanje budućih generacija da dobijemo sto više mladih kolega i koleginica koji će postati nosioci energetske tranzicije“,

Naglasila je da u poslu, i uopšte u energetskoj tranziciji, kao i u ovom glasanju nema jednog pobednika. „Uz veru da ćemo pobediti svi zajedno ako u narednim decenijama uspemo da obezbedimo održivije i karbonski neutralnije društvo u Srbiji“, poručila je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *