Ekologija

Evropska nedelja mobilnosti na Adi Ciganliji

Ubrzane klimatske promene svakodnevno nas podsećaju na važnost da vozila koja zagađuju okolinu zamenimo biciklima, rolerima i sličnim vozilima koja su zdravija i ne zauzimaju mesta za parkiranje.

Današnja aktivnost na Adi Ciganliji korak je ka tom cilju, važan za podizanje svesti o važnosti pametne urbane mobilnosti. Za svako putničko vozilo kojima su došli učesnici, JP Parking servis obezbedio je besplatno korišćenje četiri moderna gradska bicikla, koja smo sa zadovoljstvom provozali oko jezera.

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji,” kao i sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Sportskim udruženjem Tour de Fun, organizovala je jednodnevni događaj na Adi Ciganliji u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, izjavila je: „Kako se Srbija pridružuje Evropi u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti 2024, ističemo značaj održivog transporta za našu životnu sredinu i zajednice. Ova nedelja nas podstiče da usvojimo čistija, pametnija transportna rešenja i prigrlimo ekološki prihvatljive stilove života. EU podržava napore Srbije u promociji zelene mobilnosti i posvećena je smanjenju emisija i unapređenju urbanog života. Pozivam sve da učestvuju u ovogodišnjim aktivnostima i doprinesu zdravijoj, održivijoj budućnosti. Sa temom ‘Javne površine za sve,’ pokazaćemo kako hodanje, vožnja bicikla i javni prevoz mogu pozitivno transformisati urbani život. Pridružite nam se u stvaranju promena u našim gradovima.“

„Izuzetno sam ponosan i zadovoljan što smo danas na Adi Ciganliji, u okviru Evropske nedelje mobilnosti, zajedno sa našim prijateljima iz Evropske kuće realizovali divnu akciju na dva točka. Ova akcija uključuje poligon spretnosti i porodičnu vožnju biciklom oko same Ade Ciganlije. Ovakvi događaji garantuju svetlu budućnost našoj deci, kako u pogledu bezbednosti u saobraćaju, tako i u smislu očuvanja prirode i smanjenja zagađenja“, poručio je Ivan Stević, četvorostruki učesnik Olimpijskih igara u drumskom biciklizmu i najtrofejniji biciklista Srbije.

Deca iz osnovnih škola sa opština Čukarica i Novi Beograd, zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima, zabavljala su se na interaktivnom poligonu sa preprekama, gde su sticala agilnost i veštine u vožnji dvotočkaša, učila o bezbednosti i specifičnostima urbane mobilnosti. Nakon toga, učestvovali su u porodičnoj vožnji oko jezera.

Održiva mobilnost je ključna za zdraviju životnu sredinu i kvalitetniji život. Smanjenjem upotrebe automobila, smanjujemo zagađenje vazduha, buku i saobraćajne gužve, a ujedno promovišemo zdraviji način života.

Događaj podstiče zdrav način života, inspirišući porodice da uključe više fizičke aktivnosti u svoje svakodnevne živote dok uživaju na svežem vazduhu i u prelepom okruženju. Osim toga, doprinosi jačanju zajednice okupljajući porodice da se upuste u spoljne aktivnosti, ojačaju poznanstva i upoznaju nove prijatelje. Na kraju, naglašen je značaj bezbednosti i odgovornosti, kroz edukaciju učesnika o sigurnim praksama vožnje bicikla, pravilnoj upotrebi kaciga i vrednosti obazrivosti prema drugim učesnicima u saobraćaju.

Ove godine, Evropska nedelja mobilnosti startuje sa uvek aktuelnim sloganom “Krećimo se kvalitetnije” i fokusira se na temu Javne površine i prostori. Šta to zapravo znači? Javni prostori, pešačke i biciklističke staze, lokacije za rekreaciju, jezera i trgovi pripadaju svima nama – bilo da smo na biciklu, trotinetu, rolerima ili jednostavno idemo peške. Pametno kretanje znači očuvanje zdravlja i životne sredine – svi smo zajedno na istom zadatku.

Ako vam se ovaj događaj svideo, pridružite nam se i na ostalim događajima u toku nedelje i pokažite da ste spremni za odgovorno kretanje u cilju zdravije budućnosti! Krenite, vozite, šetajte, inspirišite! Bez obzira na to da li ste mali ili veliki, sportista ili ljubitelj prirode, Evropska nedelja mobilnosti ima nešto za vas.

Od 16. do 22. septembra, širom Srbije, obeležavamo Evropsku nedelju mobilnosti, inicijativu koja promoviše održivu i zdravu urbanu mobilnost. Ove godine, 35 opština se uključuje, što ukazuje na interes za stvaranjem gradova bez zagušenja, sa funkcionalnim zajedničkim zelenim površinama.

Od svog pokretanja 2002. godine, Evropska nedelja mobilnosti je pomogla hiljadama gradova širom Evrope i sveta da podignu svest o održivoj mobilnosti i podstaknu promene u ponašanju u korist pešačenja, vožnje bicikla i korišćenja javnog prevoza. Do sada je 1.678 gradova i opština iz 42 zemlje registrovano za učešće ove godine, a registracija za dodatne gradove i opštine je i dalje otvorena. Prošle godine je učestvovalo čak 3.351 grad i opština iz 45 zemalja, sa 1.182 organizovana dana bez automobila. Ovi podaci potvrđuju globalni značaj kampanje i njenu ključnu ulogu u stvaranju održivijih gradova.

Program cele nedelje mobilnosti

Foto: EU Delegacija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *