Ekologija, Zelena lista Srbije

Zaštita područja „Kučaj – Beljanica”

Forum na temu „Zaštita područja Kučaj – Beljanica“ održan je 24. septembra u Boru. Cilj Foruma bio je razmena znanja, iskustva i najboljih praksi u oblasti upravljanja
oblastima očuvanih prirodnih vrednosti koje su zaštićene ili se nalaze u procesu zaštite. Posebno se razgovaralo o ostvarivanju saradnje svih zainteresovanih strana – državnih organa, lokalne zajednice, stručnih i naučnih organizacija, organizacija civilnog društva i zainteresovanih građana.
Za prostor Kučaja – Beljanice pokrenut jer početkom 2022. godine proces zaštite u obliku nacionalnog parka. Na ovom prostoru nalazi se već više manjih zaštićenih prostora u obliku spomenika prirode, strogih prirodnih rezervata i dr. koji će biti objedinjeni u novom Nacionalnom parku „Kučaj – Beljanica”.
Na prostoru jugoistočne Srbije nalazi se i Nacionalni park „Đerdap” (ima i status Geoparka), kao i Park prirode „Stara planina” koji se takođe nalazi u procesu zaštite kao nacionalni park.
Iskustva zaštite ovih prostora mogu doprineti i u procesu zaštite prostora Kučaja i Beljanice.
„Smatramo da će zaključci sa Foruma biti smernice za dalje aktivnosti na uspostavljanju i funkcionisanju novog nacionalnog parka Kučaj – Beljanica”, navodi se u saopštenju organizatora.
Forum je organizovala mreža „Građani za prirodu” u okviru projekta ES22-09/63-01 – GRAĐANSKI AKTIVIZAM U SLUŽBI PRIRODE, dok su neposredni organizatori Građanska čitaonica Evropa i Društvo mladih istraživača Bor. Treba napomenuti da su na događaju dve mreže uzele aktivno ućešće dve mreže i to Zelena lista Srbije i Građani za prirodu.
Projekat „Građanski aktivizam u službi prirode” koji se realizuje u okviru programa „Ekosistem-podrška
reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *