Kompanije

U Istočnoj Srbiji otvoren jedan od najvećih vetroparkova u regionu

MK Group i slovenačka kompanija Alfi Renewables otvorile su vetropark “Krivača” u Golupcu i time realizovale jednu od najvećih regionalnih investicija u obnovljive izvore energije, vrednu 165 miliona evra.
“Krivača” je jedan od najvećih vetroparkova u regionu i prvi u istočnoj Srbiji i omogućiće godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava, rečeno je na svečanom otvaranju.

Vetropark, snage 105,6 MW, ima 22 vetroturbine najsavremenije tehnologije, koje se prostiru na površini od 56 kilometara kvadratnih.

Kako je istaknuto, MK Group i AlfiRenewables izgradili su, za nešto više od dve godine, vetropark koji ispunjava najviše svetske zelene standarde.

Ukazano je da će korišćenje energije vetra značajno doprinosi upravljanju klimatskim promenama i smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Tako je, pored jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka “Krivača” smanjenje emisije ugljen-dioksida za čak 120.000 tona godišnje.

Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili čak 30 kilometara novih puteva, 40 kilometara dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje.

“MK Group je kao pionir u oblasti obnovljivih izvora pre deset godina otvorila prvi vetropark u Srbiji, a danas otvaramo četvrti u našem portfoliju, i prvi u regionu Istočne Srbije. Ova kapitalna investicija koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Alfi Renewables, značajan je doprinos povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije i primer pravca za dalji razvoj energetike u regionu, koji podrazumeva koordiniranu akciju javnog i privatnog sektora”, rekao je generalni direktor MK Group Mihailo Janković.
On je dodao da će MK Group pružiti snažnu podršku zelenoj tranziciji kroz nove investicije u ovoj oblasti.
“Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od 1GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju”, kazao Janković.

Partner u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda Tomaž Berločnik kazao je da Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji, zajedno sa partnerima iz MK Group.

“Ponosni smo što smo svojom ekspertizom i odličnom saradnjom sa lokalnom zajednicom, državnim institucijama, dobavljačima, EPS-om i EMS-om, uz poverenje investitora i banaka, uprkos izazovnim tržišnim uslovima, izgradili jedan od najvećih regionalnih projekata zelene energije i time dali značajan doprinos zelenoj tranziciji u region”, rekao je on.

Dodao je da Alfi Green fond, veličine 104 miliona evra, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW.

“Sledeće godine pripremamo novi, još veći fond”, izjavio je Berločnik.
Svečanom otvaranju vetroparka “Krivača” prisustvovali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i ambasador Slovenije u Republici Srbiji Damjan Bergant.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da država i Ministarstvo rudarstva i energetike nastavljaju sa podrškom razvoju obnovljivih izvora energije, smatrajući ih pitanjem od nacionalnog interesa.

“U skladu sa ciljevima Vlade da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine, investicije poput vetroparka Krivača imaju važnu ulogu u ostvarivanju održivog energetskog razvoja”, istakao je Vučević.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant kazao je da otvaranje vetroparka “Krivača” predstavlja dokaz izuzetno uspešne ekonomske saradnje Srbije i Slovenije.

“Već smo uspostavili zajedničku saradnju u oblasti energetike, podstakli međusobne investicije, a sada smo postali i partneri energetskih projekata. Slovenačke kompanije su prepoznale Srbiju kao vodeću zemlju regiona u obnovljivim izvorima energije, zahvaljujući njenim bogatim prirodnim resursima”, kazao je Bergant.

Prema njegovim rečima, jedan od realizovanih potencijala je i vetropark “Krivača”, rezultat zajedničkog projekta kompanija Alfi Renewables i MK Group koji predstavlja korak ka smanjenju zavisnosti od uvoza zelene energije.

Vetropark “Krivača” je među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste banka, Rajfajzen banka, OeEB i NLB.

Prodaja električne energije po dugoročnom ugovoru (PPA), zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi.

Vetroturbine instalirane u “Krivači” isporučila je nemačka kompanija Nordex, jedan od najvećih svetskih proizvođača vetrenjača.

Foto: Jakov Simović (Vetropark Krivača); Srđan Bosnić (Otvaranje vetroparka Krivača)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *