Najave događaja

Ornitolozi poklanjaju žbunje pogodno za vrapce

Vrapci su sve ugroženiji u gradovima zato su ornitolozi odlučili da građanima u subotu poklanjaju sadnice žbunja, a sada ćete saznati i zašto.
Vrabac pokućar jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u Srbiji po svedočenjima građana polako nestaje iz urbanih sredina. Loša ponuda hrane, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda samo su neki od problema sa kojima se suočavaju, kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i savetuje da su ovi prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon.
„Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima žbunje će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbedonosnu ulogu za vrapce. Kada naiđe opasnost u vidu mačke vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba sa neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna“, kaže Vukićević.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine 20. marta obeležava Svetski dan vrabaca. Ukoliko želite da proverite svoje znanje o vrapcima u subotu, 23. marta 2019. od 12 do 15 časova, posetite štand Društva na Dorćolskom keju (25. maj) u Beogradu, i tom prilikom možete osvojiti sadnicu žbuna pogodnog za vrapce.
Pored žbunja vrapcima možete pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi možete napraviti hranilicu u kojoj ćete svojim pernatim komšijama ponuditi zrnevlje poput sirovog suncokreta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *