Bačka Topola

Bačka Topola – Oaza za turiste i avanturiste

Bačka Topola postaje sve popularnija destinacija među turistima. Direktorka Turističke organizacije Bačka Topola, Marina Popović, ističe značaj jedne posebne manifestacije „Jun u ljubičastom”, berbu lavande koja privlači veliku pažnju.

– Naša manifestacija je pravi dragulj za Bačku Topolu. Uz sve blagodeti koje pružamo, Bačkotopolsko jezero, Banju Pačir, bazene u Staroj Moravici i Bajši, ovaj događaj je ono što nas čini neodoljivim domaćim i stranim turistima. A narednog vikenda, sa početkom kupališne sezone, očekujemo da će interesovanje biti još veće – kaže Marina Popović s ponosom.
U toku berbe lavande u junu, u Bačkoj Topoli polja su obavijena mirisom i bojom koja izaziva oduševljenje svakoga ko se nađe u njihovoj blizini. Sunce je visoko na nebu, osvetljavajući svaki cvet i donoseći život polju koje pulsira energijom. Radnici, sa širokim osmesima na licima, brzo i vešto beru ove predivne biljke, znajući da će njihov trud na kraju biti nagrađen.
Dok prolazite kroz polje lavande, možete osetiti kako vas miris obuzima i opušta svaku ćeliju u telu. To je miris slobode, lepote i inspiracije. Svaki korak izaziva lagano pucketanje ispod vaših stopala, podsećajući vas na snagu i vitalnost prirode koja vas okružuje. Zvuk je poput muzike koja igra u pozadini, stvarajući savršenu harmoniju s mirisima koji lebde u vazduhu.
Timea Čipe, direktorka Doma Kulture Bačka Topola kaže da je sve počelo 2020. godine.

– Naš kolektiv je mali, ima deset zaposlenih, a od 2017. godine dobili smo na upravu i Umetničku koloniju i ona je zaveden kao turistički objekat. U dvorišnom delu je 2.000 metara kvadratnih zaraslo u korov i šiblje. Pošto smo u vreme korone ostali bez svih manifestacija odlučili smo da uredimo taj prostor i zasejemo lavandu – objašnjava Timea Čipe, direktorka Doma Kulture Bačka Topola.
Ona dodaje da je reč o drugoj osnovanoj Umetničkoj koloniji koja potiče iz 1953. godine.

– Septembra 2020. godine zasadili smo 2.500 sadnica, a sledeće godine još 1.500 sadnica sa drugom sortom. Prošle godine smo prvi put pokrenuli akciju berbu lavande, ove godine smo upotpunili program sa radionicama i koncertima i obojili jun u ljubičasto u Bačkoj Topoli – kaže Timea.
Bačkotopolsko jezero, smešteno nedaleko od plantaže sa lavandom, predstavlja jedno od najčistijih jezera u celoj Vojvodini. Sa svojom kristalno čistom vodom i očaravajućim pejzažem, jezero je pravi raj za sve ljubitelje prirode i rekreacije. Bilo da želite da se opustite na obali, uživate u vodenim sportovima ili istražujete okolne staze, Bačkotopolsko jezero će vas oduševiti svojom lepotom i raznovrsnim mogućnostima.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *