Završen Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2016. u Srbiji!DZPPS želi da obavesti širu javnost da je sa krajem januara i zvanično završen Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census) u Srbiji 2016. godine. Cilj popisa je dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica koje žive na vodenim staništima, koja su među najosetljivijim na ljudske delatnosti, lov i druge vidove uznemiravanja. Na ovaj način dobijamo uvid u to koji lokaliteti ili područja su najznačajnija za opstanak ovih ptica tokom teških zimskih meseci. Pticama je za opstanak neophodan mir, dakle vodena staništa na kojima ima minimalnih ili nikakvih uznemiravanja, a takvih mesta je u Srbiji po našoj evidenciji trenutno veoma malo.

Čast nam je da saopštimo da je popis gotovo u potpunost sproveden na volonterskoj osnovi, a sama realizacija je u velikoj meri pomognuta od strane JP „Vojvodinašume“, JP „Plov Put“, Ribarskog gazdinstva „Ečka“ AD Lukino Selo (upravljač SRP „Carska bara“), Turističke organizacije Čačka, JP „Palić - Ludaš“, NP „Đerdap“, SRP „Zasavica“, SRP „Gornje Podunavlje“, PIO „Vlasina“, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, JVP „Vode Vojvodine“ i drugih.

U poređenju sa prethodnom godinom, ovog januara se prebrojavanju ptica priključilo preko 200 volontera, posmatrača ptica iz cele Srbije. Tokom popisa obiđeno je preko 500 jezera, kanala, ribnjaka, akumulacija, kopova, ritova, slatina i rečica od Vlasinskog i Sjeničkog jezera na jugu, sve do Palićkog i Ludaškog jezera na samom severu zemlje. Značajno je istaći da je kao i ranijih godina pokriveno gotovo 500 km toka Dunava kroz Srbiju, gotovo ceo tok reke Tise, a obiđeni su i vodotoci Save, Tamiša, Bosuta, Jegričke, Krivaje, Drine, Ibra, Begeja i drugih. Jedan od najvećih poduhvata ponovo je bio obilazak celog toka Zapadne Morave (200 km) peške, od Požege do Stalaća.

Preliminarni rezultati već sada ukazuju na veoma značajne podatke ne samo o brojnosti i sastavu vrsta ptica, već i vodostaja/zaleđenosti naših vodotokova tokom januara, kao i uznemiravaja ptica tokom zimovanja (lov i druge ljudske aktivnosti). Po prvim procenama očekuje se brojka od preko 200.000 ptica vodenih staništa. Među najznačajnijim vrstama zabeleženim tokom ovog popisa bile su neke veoma retke vrste ne našim vodama – mali labud, gak, baršunasti turpan, patka ledenjarka, morska crnka, crni orao, srednji ronac i brojne druge. Po prvi put su na popisu evidentirani i utva zlatokrila, mrki sprudnik i ušati gnjurac.Povratak na početnu stranu