Marija Spasić, studentkinja Biološkog fakulteta - kuma spašenih medveda Vere i TareVera i Tara novi dom pronašle u šumama nacionalnog parka Tara Marija Spasić, studentkinja Biloškog fakulteta je kuma Vere i Tare, mrkih medvedica koje je Stručni tim u okviru WWF projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ markirao i koje će biti praćene kako bi se sakupilo što više informacija o ovoj zaštićenoj vrsti, brojnosti, kretanju a sve u cilju njenog očuvanja. Kako tradicija nalaže, kao i svaka brižna kuma Marija će pratiti razvoj Vere i Tare i sa ponosom obaveštavati svoje prijatelje o njihovom napretku i time širiti svest o značaju očuvanja mrkih medveda.

Glasanje za imena spašenih mrkih medvedica trajalo je nedelju dana na Facebook stranici WWF-a, a svi ljubitelji životinja mogli su da se uključe kako bismo zajedno ukazali na potrebu da se mrki medvedi zaštite. Podsećamo da je Stručni tim u okviru WWF projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, na čelu sa Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu, nedavno ukazao pomoć teško povređenoj Veri, koja je vukla metalnu sajlu koja je ugrožavala njen život.

Ona je uspela da se oslobodi iz ilegalno postavljene zamke u Bosni i Hercegovini pri čemu je ozbiljno povređena stigla do nacionalnog parka Tara u Srbiji, gde uhvaćena u posebno konstruisanu, bezbednu zamku za medvede. Nakon saniranja rane, Veri je postavljena ogrlica sa satelitskim odašiljačem te je puštena u prirodu. Vera se brzo oporavlja, a u šumama nacionalnog parka Tara je pronašla svoj novi dom. Osim Vere, tim je uspeo da markira i Taru, koja će uz pomoć ogrlice biti praćena i time postati još jedan medved koji je obuhvaćen projektom WWF-a.

Od 2002. godine u Srbiji je zakonom zabranjen lov medveda. Namerno ubijanje i povređivanje medveda je krivično delo, za koje preti kazna zatvorom, kao i novčana kazna od milion dinara. Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili i živeli.

Prostrane šume nacionalnog parka Tara predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u čitavom regionu, a ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki. Krivolov je najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa.

Osim na području nacionalnog parka Tara monitoring medveda se sprovodi i u nacionalnom parku Biogradska Gora u Crnoj Gori, radi boljeg istraživanja kretanja ovih životinja i rada na uspostavljanju ekoloških koridora na Balkanskom poluostrvu.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.Povratak na početnu stranu