• Vranje finansira Regatu tužna Morava

    Grad Vranje će sa 50.000 dinara podržati projekat "Regata tužna Morava", odreda izvidjača "Zavičaj", koji će na čamcu proći tok Južne Morave od Bujanovca do Varvarina da bi se procenilo stanje obala, obraslost rastinjem ali i da bi se pronašla kritična mesta sa preprekama na vodotoku, najavljeno je danas.

    Kako je agenciji Beta rekla gradska većnica Vranja zadužena za ekologiju Marina Djordjević, "Regata tužna Morava" će biti sprovedena od 17. do 26. jula, u vreme kada u koritu Južne Morave ima najmanje vode, da bi se kritične tačke na reci najbolje uočile.

    "Cilj projekta je skrining obala i vodotoka Južne Morave u najsuvljem periodu, a na licu mesta bi se uradila i foto i video dokumentacija. Ovaj projekat podržava i Ministarstvo odbrane u cilju podizanja kapaciteta organizacije za ponašanje u vanrednim situacijama", kazala je Djordjević.

    Prema njenim rečima, projekat "Regata tužna Morava" sprovešće deset veslača na čamcu koji je obezbedilo Ministarstvo odbrane, koji će plovidbu Južnom Moravom početi iz Bujanovca da bi im se u daljem toku reke priključivali ekolozi iz gradova koji gravitiraju Južnoj Moravi.

    "Procena je da će na regati učestvovati 300 do 400 ljudi a foto i video dokumentacija koju bude prikupio odred izvidjača iz Vranja 'Zavičaj' biće ustupljena gradu kako bismo mogli da prepoznamo najkritičnija mesta u vodotoku Južne Morave dok prolazi kroz teritoriju grada Vranja", rekla je Djordjević.