• Počeo Svetski kongres parkova u Sidneju


    Zaštićena područja kao ključ održive budućnosti

    Sidnej, 12. novembar 2014 - Preko 5000 delegata iz preko 160 zemalja, među kojima su visoki predstavnici država i međunarodnih organizacija, upravljači zaštićenih područja, predstavnici privatnog sektora i lokalnih zajednica,okupilo se na IUCN-Svetskom kongresu parkova u Sidneju.

    Svetski kongres parkova je vodeći svetski forum o zaštićenim područjima koji se održava samo jednom u deset godina u organizaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Ovogodišnji kongres pod nazivom Parkovi, ljudi, planeta: inspirišuća rešenja, održava se od 12. do 19 novembra, a prisustvovaće mu i predstavnici WWF-a sa svih strana sveta. Tokom ovih osam dana, učesnici će kreirati i prezentovati nove pristupe u zaštiti prirode, ali će diskutovati i o globalnim izazovima poput klimatskih promena i njihovom uticaju na živi svet.

    Danas oko 200.000 zaštićenih područja obuhvataju više od 14 odsto zemljišta i blizu tri odsto okeana , a delegati u Sidneju će, kao jedan od globalnih ciljeva, postaviti ostvarivanje zaštite na najmanje na 17 odsto kopnene i 10 odsto morske površine do 2020. godine. Ove odluke će dalje trasirati politike zaštite prirode ne samo na svetskom, već i na regionalnom i nacionalnom nivou.

    Svetski kongres parkova prvi put je održan 1962. godine, i od tada se organizuje jednom u deset godina, poslednji put u Durbanu, Južna Afrika 2003. godine. Pored Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), u organizaciji ovogodišnjeg kongresa je učestvovala i Vlada Australije.