• Geopolitika, bezbednost i energetska tranzicija - izazovi današnjice

    Delegacija Zelenih Srbije predvođena narodnim poslanikom i predesednikom Zelenih Ivanom Karićem učestvuje na jesenjem Savetu Evropske zelene partije, koji se održava od 7. do 9. novembra u Istanbulu. Preko 250 delegata iz cele Evrope će tokom tri dana planirati zajedničke kampanje i razmeniti iskustva o zaštiti životne sredine, zelenoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije, ljudskim pravima i slobodama.

    Najvažnija tema samita su klimatske promene i energetska politika u kontekstu usložnjavanja međunarodnih odnosa Evropske Unije i Rusije, ali i sve češćih prirodnih katastrofa izazvanih promenama klime. Zeleni Evrope se spremaju za klimatski samit Ujedinjenih Nacija koji će se održati sledeće godine u Parizu, a koji mnogi stručnjaci nazivaju ključnim za promenu politike država i ublažavanje posledica klimatskih promena.

    Posebna pažnja data je lokalnim politikama. Balkanska mreža Zelenih partija sa 9 članica (Grčka, Turska, Albanija, Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija) nastaviće svoje aktivnosti na temi ekološke bezbednosti, a sledeći sastanak na temu zelene ekonomije i zelenih radnih mesta će se održati početkom sledeće godine u Beogradu. Evropska Zelena partija takođe priprema veliku kampanju za „ozelenjavanje“ gradova, čiji će i Srbija biti deo. Prošle godine smo bili svedoci masovnih protesta građana u Istanbulu koji pozivaju na zaštitu jednog od retkih zelenih prostora u Istanbulu – protesta za Gezi Park. Ovi protesti su nosili mnogo dublju poruku od puke zaštite stabala. Ona je odražavala želju za više demokratije u Turskoj, pravo građana da definišu svoj životni prostor, pravo da protestuju . To je bio poziv za zaštitu građanskih prava. Zeleni Evrope su zato izabrali upravo ovaj grad za svoj godišnji sastanak. Iz Istanbula su zajednički poslali poruku da će nastaviti svoje zalaganje za ove vrednosti.