• Zeleni Srbije na Savetu Evropske zelene partije

  Delegacija Zelenih Srbije učestovala je na 24. Savetu Evropske zelene partije, u Utrehtu, od 20 - 22. maja 2016. godine. Domaćin skupa bila je holandska partija GroenLinks. Tročlanu delegaciju Zelenih Srbije predvodio je Ivan Karić, narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije. U delegaciji su bile i Lidija Obradović Majstorović, koordinator za ljudska prava Zelenih Srbije i Violeta Maksimović, koordinator Biroa za međunarodnu saradnju.

  Moto trodnevnog skupa bio je “Zelena Evropa: zajedničke pretnje, zajedničke borbe”. S obzirom da je situacija u kojoj se nalazi Evropa i evropski zeleni pokret krajnje kompleksna, puna raznoraznih izazova, tim pre je veća odgovornost da se Evropi da nova energija i snaga putem širenja zelenih ideja. Evropa je, s jedne strane, ophrvana ekonomskim, političkim i humanitarnim katastrofama, dok se, s druge strane, javljaju građanski pokreti, kojima pripada i Evropski zeleni pokret i koji svojim progresivnim politikama daje pečat i doprinos rešavanju gorućih problema.

  Pomenuti izazovi bili su i predmet plenarnih zasedanja, na kojima su učestvovali eksperti iz raznih oblasti. Skup je zvanično započeo javnom konferencijom na temu uloge koje Zeleni u Evropi imaju kada je u pitanju borba protiv izbegavanja oporezivanja i plaćanja poreza.

  Plenarna zasedanja tokom skupa obuhvatila su aktuelne teme, kao što su izbeglička kriza, faktori očuvanja Evrope i evropskog sna, očuvanje demokratskih principa, fosilna goriva i obustava investicija u proizvodnju i korišćenje energije iz fosilnih goriva (divestment), itd. Održan je i veliki broj paralelnih sednica, na kojima su glavne teme bile: klimatske promene i energetska tranzicija, odnosno energetski preobražaj ka korišćenju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, zatim prava LGBTQ populacije, globalni pokret zelenih, evropska mreža zelenih koja okuplja starije osobe, itd.

  Veliku podršku u borbi protiv GMO i borbi protiv TTIP-a (Transatlantsko trgovinsko i investicijskom partnerstvu) Zelenima Srbije dala je organizacija Evropska inicijativa u borbi protiv TTIP-a.

  Predsednik Zelenih Srbije, Ivan Karić, obavio je razgovore sa koopredsednikom Rajnhardom Butikoferim i sa Filipom Lambertom, šefom poslaničke grupe Evropske zelene partije o daljim aktivnostima.

  Poseban značaj dat je lokalnim politikama na sastanku Balkanske mreže Zelenih partija. Zeleni Srbije su predložili da se u borbi protiv klimatskih promena pokrene kampanja obustave investicija u proizvodnju i korišćenje energije iz fosilnih goriva, kao i da se kampanja proširi na ceo Balkan. Zeleni Srbije na jesen očekuju prijem u članstvo Evropske zelene partije. Sa velikom energijom nastavljamo sa osnaživanjem evropskih zelenih ideja i politika kroz otvaranje zelenih radnih mesta, razvoj zelene i cirkularne ekonomije, borbom protiv energetskog rasipništva, zalaganjem za organsku poljoprivredu i za Srbiju bez GMO.