• Zabranjeni otrov masovno ubija životinje na srpskim njivama - Preparati stižu "na crno" iz Albanije i Turske

  Sredstva za zaštitu bilja "kreozan" i "furadan", koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i za ljude. Ovi preparati se "na crno" uvoze iz Albanije i Turske, a stručnjaci upozoravaju da ih, uprkos zabrani, ima u velikim količinama.

  - Kreozan je insekticid koji se u voćnjacima koristio za suzbijanje insekata, dok se furadanom, koji je bio dozvoljen do pre dve godine, tretiralo seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Oba preparata su zbog svoje toksičnosti zabranjena i u Srbiji i u EU - priča Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Sagovornik "Kurira" ističe da ih, uprkos tome, pojedini poljoprivrednici i dalje koriste.

  - U nekim domaćinstvima još uvek postoje zalihe, dok drugi do ovih preparata dolaze kupovinom u manjim apotekama i prodavnicama koje su ih uvezle na crno. Viđao sam i na internetu oglase za ove preparate i o tome obavestio MUP i poljoprivrednu inspekciju, ali su oni rekli kako to nije u njihovoj nadležnosti - rekao je on.

  Zbog ovih otrova u prethodnih pet godina stradalo je oko 60 orlova belorepana, koji su u Srbiji zaštićeni, ali to je samo vrh ledenog brega, kaže Ružić.

  - Dešavalo se da na nekim lokacijama imamo i po 20 uginulih srn daća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Ovi preparati opasni su i po ljude jer se zadržavaju u hrani.

  O tome kolika je količina zabranjenih preparata još uvek prisutna u Srbiji najbolje govori to što je nedavno na bosanskoj granici sa Srbijom zaplenjeno oko 60 kilograma furadana, što je količina dovoljna da ubije jedan manji grad.

  Izvor: e-kapija


Povratak na početnu stranu