• Projekat „Vodni agent – društvena odgovornost prema vodi“
  • Konferencijom za novinare u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu završene su projektne aktivnosti u projektu „Vodni agent – društvena odgovornost prema vodi“, planirane i sufinansirane od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Projekat je sprovodilo UG Kultura na dlanu iz Novog Sada u partnerstvu sa Društvom vodna agencija iz Slovenije. Projektne aktivnosti organizovane su tokom prethodna tri meseca, od septembra do kraja novembra u tri najveća grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Učestvovalo je preko 700ro dece obzirom da je namenjen osnovnim školama i osnovni cilj je podizanje svesti dece i promena svakodnevnih navika u ophodjenju s vodom. Deca se najpre dovode u situaciju da postaju svesni koliko vode se troši u različitim potrebama a ono što je najvidljiviji primer to je pranje ruku.

    Prateći tu potrošnju direktno na slavini prilikom svakog pranja učenici počinju da prave razliku izmedju savesno upotrebljene vode i besmisleno potrošene. Obzirom da se kroz interaktivne module diskutuje o važnosti vode, njenoj zastupljenosti, upotrebljivosti, kvalitetu, zagadjenju, prečišćavanju i td, počinju da menjaju naviku i vremenom sve više obraćaju pažnju koliko se vode sačuva ukoliko se samo malo obrati pažnja na ponašanje. Ovakvim pristupom i radom potrošnja vode u prosečnom školskom odeljenju smanji se za 20% do 30%. Deca su veoma ubedljiva u svojim porukama koje predstavljaju na poster plakatima ali i u komunikaciji sa drugarima iz drugih škola. Veliku pažnju privukla je animatorska radionica izrade prečistača za vodu koji pokušali svi sami da kasnije naprave i uvere se da je tako zaista moguće „reciklirati“ otpadne vode. Poseban naglasak stavili smo na „promociju“ pijaće vode, odnosno zagovaranje ideje da je voda iz slavine, tamo gde je hemijski i bakteriološki kvalitetna, pre svega za piće a onda ostale svrhe. Projektne aktivnosti su dobile i svoje dodatne vrednosti kojima se obezbedjuje i održivost. Veliki broj škola nastavlja da prati potrošnju vode, planiraju nove aktivnosti, uključivanje ekoloških i bioloških sekcija i td. Za Svetski dan voda proglasićemo najuspešnije i nagraditi ih.

    Projekat „Vodni agent – društvena odgovornost prema vodi“ je deo velikog medjunarodnog projekta Vodni agent Dunavske regije koji sprovodi Društvo vodna agencija iz Slovenije kao vodeća organizacija sa svojim partnerskim organizacijama u svakoj zemlji pojedinačno. Ovim projektom planirano je do 2021 g. Uključivanje 20 država šireg Dunavskog regiona. Trenutno su najaktivnije Slovenija, Hrvatska i Srbija, projekat je započet u Bosni i Hercegovini, Madjarskoj, postignuti dogovori o saradnji u Slovačkoj i Češkoj. Pored toga povezujemo se sa programom Eco School international koji je prisutan u 64 države sveta.

    Majda Adlešić
    Projekt koordinator

 

 

Povratak na početnu stranu