• Voda u Srbiji mora da poskupi - Ekonomska cena 1,35 EUR po metru kubnom
  U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija za upravljenje vodama do 2034. koja predviđa ulaganje od čak 8,5 mlrd EUR u tom periodu, ali i dostizanje ekonomske cene vode od 1,35 EUR po metru kubnom.

  Predstavnici Svetske banke su istakli da je cena vode u Srbiji socijalna, zbog čega se nedovoljno ulaže u vodosnabdevanje i kanalisanje vode, a za šta bi godišnje bilo neophodno izdvojiti najmanje 200 do 300 mil EUR. U Srbiji se sada izdvaja, na republičkom i lokalnom nivou, između 100 i 150 mil EUR.

  Stručnjak Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi Slađana Milojković rekla je Tanjugu da je predviđeno da se ekonomska cena vode od 1,35 EUR po metru kubnom dostigne u periodu od pet do šest godina nakon usvajanja strategije.

  - To poskupljenje će biti sukcesivno i neće svuda biti isto, već je reč o proseku. To moramo da uradimo kako bi obezbedili kvalitetnu vodu budućim generacijama - naglasila je Milojković. Ona kaže da je situacija u Srbiji u oblasti komunalnih deleatnosti, vodosnabdevanja i kanalisanja vrlo šarolika i da su u pojedinim opštinama ili komunalinim preduzećima cene vode za piće za stanovništvo dva do tri puta niže u odnosu na cene koje plaća privreda za istu uslugu.

  - Imamo situaciju da su cene za kanalisanje ili sakupljanje odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda dva do četiri puta niže od cene vodosnabdevanja. Kolika će biti cena i zašto su toliko velike razlike - zavisi od komunalnog preduzeća, ali i od kapaciteta same opštine. Nažalost, u većini opština je cena vode jako niska i mnogo opština mora i svojih budžeta da izdvaja određeni deo sredstava za tekuće investiciono odrzavanje - rekla je Milojković.

  Izvor: e-kapija

Povratak na početnu stranu