• Uljni talog kategorisan kao proizvod, a ne otpad - Primena EU direktive jača konkurentnost industrije
    Zajedničkim naporima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i proizvođača jestivih ulja "Dijamant" Zrenjanin, "Vital" Vrbas, "Viktorija oil" Šid, "Sunce" Sombor i "Banat" Nova Crnja, uspešno je rešen problem kategorizacije uljnog taloga iz proizvodnje koji će ubuduće biti tretiran kao proizvod, a ne kao otpad.

    Naša industrija na ovaj način uspešno je počela da implementira EU Direktivu o "prestanku statusa otpada" (end of waste), što će doprineti efikasnosti i smanjenju troškova proizvodnje i jačanju konkurentnosti na evropskom tržištu, saopštila je u petak, 8. jula 2016. godine, Služba za informisanje PKS.

    Privredna komora Srbije u zelenoj akciji kontrole propisa, nastojaće da i u drugim granama industrije stvori prostor za drugačiji tretman otpada, kako bi Srbija imala održivu i konkurentnu proizvodnju, u skladu sa potrebama EU tržišta, a time će biti ostva ren i pozitivan uticaj na životnu sredinu, smanjenjem emisija štetnih gasova, upotreba neobnovljivih resursa i generisanje svih vrsta otpada, navodi se u saopštenju.

    Zato će se u saradnji sa nadležnim ministarstvom za zaštitu životne sredine pristupiti izradi Pravilnika o nusproizvodu (prestanku statusa otpada), čime naša industrija postaje društveno odgovorna i energetski održiva. Ono što je sada nusproizvod u velikim industrijama, na ovaj način postaje sirovina za mala i srednja preduzeća za dobijanje novih proizvoda.

    Izvor: e-kapija