• Uhvaćen nakon hvatanja divljih ptica kod Dupljaje

    Na području Malog Peska, blizu Dupljaje, u opštini i Bela Crkva, u nedelju 28. 9. 2014, od strane članova nevladine organizacije Aurora iz Bele Crkve, policiji je prijavljeno da nepoznata osoba u razapete mreže hvata divlje ptice, i stavlja ih u kavez. Na licu mesta brzo su se pojavili predstavnici policije, korisnika ovog lovišta, te nadležni pokrajinski ispektor zadužen za lovstvo Jovica Bradvarević, utvrdivši da je su u kaveznim transporterima uhvaćene, i spremne za prevoz, jedinke strogo zaštićenih vrsta ptica: češljugara (Carduelis carduelis), čiška (Carduelis spinus) i konopljarke (Carduelis cannabina). Osoba koja je zatečena na licu mesta i osumnjičena za nezakonito hvatanje strogo zaštićenih vrsta je S.M. (1978) iz Vršca, i protiv njega će biti predata odgovarajuća prijava pravosudnim vlastima. Pet ptica je odmah pušteno na slobodu, dok je jedna zadržana na lečenju i oporavku.

    Povodom ovog događaja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da je mesto na kome je pokušano nelegalno hvatanje ptica, najverovatnije radi držanja u zarobljeništvu i prodaje, predloženo za zaštićeno područje „Karaš – Nera“ još pre godinu dana, ali da odluka o zaštiti još nije doneta, te da o prebogatom biodiverzitetu i staništima na ovom području nema ko aktivno da brine. Iz društva ornitologa upozoravaju da je period jesenje seobe i zimovanja poznat kao vreme masovnog vandalskog ponašanja u prirodi, prilikom koga se, između ostalog, za držanje u kućnim kavezima i prodaju hvata ogroman broj strogo zaštićenih ptica, unutar vrlo velikog broja vrsta, za potrebe isprepletanih lanaca trgovine zaštićenim vrstama, koji su u Srbiji i okruženju naročito razgranati. Zbog toga pozivaju inspektore životne sredine na svim nivoima, poljočuvare, korisnike lovišta, policiju i pravosudne vlasti da koordinisano i efektno rade na otkrivanju i procesuiranju ovakvih slučajeva.

    Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.