• Kruševljanin kažnjen zbog držanja i trgovine zaštićenim pticama  Novi Sad, 17.9.2015. – Kruševljanin G. K. proglašen je presudom Prekršajnog suda u Pančevu krivim 24. maja ove godine, i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, za prekršaj po osnovu Zakona o zaštiti prirode. Usprkos žalbi koju je uložio, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu potrvdio je navedenu presudu 25. avgusta, odbivši tako žalbu okrivljenog.

  G. K. je, naime, tokom akcije Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koja je uz pomoć volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izvedena na izložbi sitnih životinja u Pančevu, krajem februara 2014. godine, uhvaćen kako u kavezima drži i nudi na prodaju 40 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica. Iste je uhvatio u prirodi i držao u zarobljeništvu, pre nego što ih je u kavezima doneo na navedenu izložbu. Na osnovu presude, reč je o dva čiška, šest crnoglavih grmuša, četiri zebe, jednoj crnogrloj strnadici, dve strnadice žutovoljke, dve zelentarke, šest šumskih ševa, jednom kosu i 16 zimovki, koje su sve strogo zaštićene vrste kod nas.

  Zaplenjene ptice koje su bile u lošoj fizičkoj kondiciji, izgladnele ili obolele, prebačene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta „Palić“, dok je ostatak pušten u Nacionalni park „Fruška gora“.

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svesno je, i neprekidno naglašava, da je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zaštićenih ptica radi prodaje i razmnožavanja u kavezima masovna pojava kod nas. Ornitolozi poručuju da je jedini način zaustavljanja ove učestale pljačke prirode sistematsko otkrivanje i kažnjavanje onih koji su uporni u ovim kriminalnim radnjama, kako je to urađeno u ovom slučaju.

  Foto: Arhiva DZPPS

  Kontakt: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  www.pticesrbije.rs
  sekretar@pticesrbije.rs
  Tel. 021 6318343