• Danas se širom sveta, kroz više od 1000 prijavljenih aktivnosti, obeležava Svetski dan vlažnih staništa
    Danas se širom sveta, kroz više od 1000 prijavljenih aktivnosti, obeležava Svetski dan vlažnih staništa, ove godine posvećen ulozi koju imaju u smanjenju rizika od prirodnih nepogoda. Vlažna staništa predstavljaju prirodni štit za stanovništvo koje je izloženo razarajućem riziku od poplava, suša i snažnih oluja.

    „Vlažna staništa spadaju među najznačajnija prirodna područja u smislu očuvanja biološke raznovrsnosti, ekološke produktivnosti i ublažavanja posledica ekstremnih vremenskih nepogoda.

    Učestale prirodne katastrofe u regionu u poslednjih nekoliko godina se u znatnoj meri mogu ublažiti ili izbeći mudrim upravljanjem rekama, priobaljem i plavnim dolinama. Ipak, svedoci smo sve većeg pritiska na ova vredna staništa i njihovog kontinuiranog nestajanja“, rekao je Boris Erg, direktor IUCN kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

    Naučnici upozoravaju da vlažna staništa gubimo brže od bilo kog drugog ekosistema.

    Poslednji podaci kažu da je u prošlom veku nestalo 64% svetskih vlažnih staništa, a da svake godine izgubimo 1% onih preostalih. Ona se isušuju i menjaju kao rezultat rastuće potrebe za obradivom zemljom, razvoja proizvodnje i urbanizacije.

 

 

Povratak na početnu stranu