• Srbija mora više da se posveti reciklaži - Za postizanje standarda EU u životnoj sredini potrebno 7 mlrd EUR

  Srbija treba više da se posveti cirkularnoj ekonomiji, odnosno reciklaži, za koje ima najviše industrijskih potencijala i potrebe, kaže Tanja Miščević.

  Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom kaže da je sa početkom procesa skrininga u septembru 2013. počela mnogo više da ulazi u materiju zaštite životne sredine koja čini između 40 i 50% svih pravnih pravila koja u EU postoje. Navodeći da to zahteva potpuno drugačiju organizaciju unutar države i puno ulaganja u uslovima kada ni Evropa, ali ni Srbija ta sredstva nemaju, ona je podsetila da je 2011. godine iznos planirana za postizanje svih standarda u životnoj sredini iznosila 7 mlrd EUR, a da su ta sredstva već premašena.

  - Sredstva i kapacitete moramo izgraditi i to ne zato što samo želimo da postanemo članica EU već zato što ne treba da vidite otpade. U tome jedna od najvažnijih stvari jeste reciklaža, zapravo, ono što se u svetu naziva cirkularna ili kružna ekonomija - rekla je Miščević.

  Ona je navela i da su je mnoge stvari koje čula prilikom upoznavanja i predstavljanja našeg stanja u oblasti reciklaže porazile.

  - Jedna od stvari je da nemamo rešenje za šut i električni otpad, a sve su to pitanja na koja i od ovakvih skupova nama treba pomoć u davanju pravih odgovora - zaključila je Miščević. Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović podsetila je da je u postupku pregovora sa EU Srbija dobila zadatak da 30% svih propisa uskladi sa propisima EU, a da je životna sredina velik i širok segment.

  - U ovom trenutku ministarstvo ponovo kreće u redizajn zakonske regulative, a revizija Nacionalne strategije upravljanja otpadom je prioritet - rekla je Šerović. Ona je istakla i da je Nacrt zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpada pripremljen i da se nalazi u procesu pribavljanja mišljenja i odobravanja radi usvajanja od strane Vlade Srbije.

  Izvor: e-kapija