• Solarni avion završava put oko sveta

  Solarni avion Solar impuls 2 približava se Abu Dabiju, gde 26. jula u zoru završava put oko sveta bez kapljice goriva. Ovo je prvi let oko sveta isključivo na solarni pogon, a pokretač ovog poduhvata Bertran Pikar smatra da će ipak proteći još dosta vremena pre nego što ovakvim avionima budu mogli da krenu putnici.

  Pilot Bertran Pikar (Bertrand Piccard), Švajcarac, trebalo bi ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, da prizemlji avion 26. jula u zoru na aerodrom Al-Baten blizu glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle je krenuo 9. Marta 2015. godine na pustoplovinu od 42.000 kilometara bez kapljice goriva.

  U ponedeljak 25. jula oko 7 časova avion se približavao istoku Saudijske Arabije, nakon što je preleteo Rijad, navodi se na internet sajtu ekspedicije. Posle zaobilazi Bahrein sa istoka, i preleće Katar i nadlećući Persijski zaliv stiže do Abu Dabija. Avion stiže iz Kaira gde je više od sedmice čekao povoljne klimatske uslove.

  Pikar (58 godina) i 63-godišnji sunarodnik Andre Boršberg (Borschberg), koji su se smenjivali u avionu, predstaviće svoje iskustvo kao način da promovišu korišćenje obnovljivih energija na konferenciji za novinare koju organizuju zvaničnici Masdara, ekološkog grada koji se gradi u naftnom emiratu Abu Dabi, koji je i jedan od finansijera projekta.

  Solar impuls 2, težak 1,5 tona, a veliki kao avion boing 747, leteo je na prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.

  "Pokrenuo sam projekat @solarimpulse 2003. godine kako bih preneo poruku da se čistim energijama može ostvariti nemoguće», naveo je Pikar na društvenoj mreži Tviter.

  I tom dokazivanju bliži se kraj. Obletanje oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajalo je više od godinu dana i četiri meseca. Bilo je predviđeno da traje pet meseci, od čega 25 dana leta.

  Nakon Abu Dabija, otišao je u Maskat u Omanu, u Ahmedabad i Varansi u Indiji, u Mandale u Birminiji, u Čongćing i Nanđing u Kini, u Nagoju u Japanu i Havaje u SAD gde je nepredviđeno ostao nekoliko meseci iz tehničkih razloga, pre preletanja Severne Amerike uz stanice u San Francisku, Feniksu, Tulsi, Dejtonu, Lihaj veliju i Njujorku. Nakon toga je prešao Atlantik i 23. juna sleteo u Sevilju na jugu Italije, odakle je 13. jula otišao u Kairo.

  Betran Pikar je prvi put put prešao Atlantik (6.765 kilometara), dok je Andre Boršberg ušao u legendu etapom iznad Pacifika, odnosno 8.924 kilometra za malo manje od pet dana i pet noći (od 28. juna do 3. jula 2015. godine), što je najduži samostalni let ikada ostvaren,

  Pored tehnološkog uspeha, ovo je i veliki ljudski poduhvat. Dva Švajcarca su se smenjivala u pilotskoj kabini, kokpitu, od 3,8 kvadratnih metara bez klime ni grjeanja. Imali su maske za kiseonik za disanje i toalet.

  Kabina je obložena izolacionom penom kako bi ublažila ekstremne temperature tokom leta, od minus 40 do plus 40 stepeni Celzijusa. Andre Boršberg zbog toga je rekao da je ljudski izazov bio veći od tehničkog.

  "Dremali smo po 20 minuta. Radili vežbe u kabini, po pola sata ujutru i popodne, inače nakon nekoliko dana ne bismo mogli da pokrećemo ruke i noge", objasnio je Pikar novinarima u Kairu pre polaska za Abu Dabi.

  "Veoma skoro biće putnika u avionima na struju koji će se puniti na tlu", smatra Pikar, koji smatra da će za putnike na solarnim avionima biti potrebno malo više čekanja.

  Izvor: AFP
  Foto: Wikimedia commons