• Slabo korišćenje geotermalne energije u Srbiji - Beograd napravio katastar podzemnih izvora tople vode

  Geotermalni izvori energije u Srbiji nedovoljno su korišćeni iako je potencijal veliki, rečeno je danas na konferenciji Geotermalna energija održanoj u Privrednoj komori Beograda (PKB).

  Do 2020. Srbija bi trebalo da proizvodi 27% električne energije iz obnovljivih izvora, istakli su učesnici, dodajući da, uz hidropotencijal, solarnu energiju i energiju vetra, geotermalni izvori jesu još jedan od načina da se taj postavljeni cilj ispuni.

  Kako je rečeno, u Srbiji se i pored velikih potencijala, a geotermalni izvori nedovoljno koriste iako su investicije za korišćenje tih potencija velike, a posebno velika novčana sredstva nisu ni potrebna.

  Gradski sekretar Sekretarijata za energetiku Grada Beograda Marko Stojanović, rekao je da je više od 50% energije Srbije proizvedeno na teritoriji Beograda, ali je, kako je naveo, iz geotermalnih izvora vrlo malo.

  - Ipak, Beograd je otišao najdalje i napravio je katastar geotermalnih izvora i 200 objekata greje pomoću toplovoda - kazao je on, navodeći kao primer Konjarnik, jer tamošnja toplana greje iz tih izvora.

  Zanimljivo je da je ukupni potencijal na teritoriji Beograda 2.300 megavata što je blizu instalisane snage koju imaju termoelektrane.

  Izvor: e-kapija