• Počinje kamp "Sačuvajmo Rit" u Sremskim Karlovcima

  23.07.2016. godine počinje međunarodni volonterski kamp "Sačuvajmo Rit" u Sremskim Karlovcima.

  Ovaj volonterski kamp, koji traje od 23. 07. do 07. 08. 2016. organizuju Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS koje je kroz program "Mladi su zakon" obezbedilo sredstva za sufinansiranje 35 volonterskih kampova u Republici Srbiji i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Kamp "Sačuvajmo rit" jedan je od koji se u Srbiji održavaju tokom leta 2016. godine, te i on omogućava volonterima da na kampovima u svojoj zemlji učestvuju besplatno.

  Tokom kampa "Sačuvajmo rit" 16 volontera/ki iz Srbije, Holandije, Italije, Španije, Koreje vredno će raditi na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka na području Koviljsko-petrovaradinskog rita i time pomagati nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprineti unapređenju ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca krčenjem pešačke staze duž lokaliteta „Stari Dunav“. Uz to će postavljati informativne table i uklanjati invazivne vrste na lokalitetu "Kurjačka greda".

  Osim radnog, kamp ima i edukativni karakter. Učesnici će imati prilike da od naših saradnika, stručnjaka iz oblasti biologije, ekologije i šumarstva saznaju o prirodnim vrednostima Koviljsko-petrovaradinskog rita, o pticama, ribama, biljkama, organskoj proizvodnji i preživljavanju u prirodi.

  Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada i u svetu postoje preko 100 godina dok se u Srbiji održavaju poslednjih 27. Volonteri iz zemlje i inostranstva na ovim kampovima doniraće preko 37 000 volonterskih radnih sati za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji.

  Učešće na međunarodnim volonterskim kampovima je besplatno, a kampovi okupljaju strane i domaće volontere uzrasta od 18 do 30 godina, koji u lokalnim zajednicama širom Srbije rade na poslovima od javnog interesa i istovremeno usavršavaju veštine i stiču prijatelje za ceo život. Ove aktivnosti su isključivo neprofitnog karaktera, a kod mladih učesnika i učesnica razvija se volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kom žive.

  Sredstva za (su)finansiranje 35 volonterskih kampova kao i preko 150 volonterskih akcija obezbeđena su kroz Javni konkurs Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade.