• Rim namerava da šalje smeće u Austriju
  Rimske vlasti zatražile su od Austrije da im pomogne u krizi sa rešavanjem problema komunalnog otpada i preuzme deo smeća iz tog grada. Austrija već godinama uvozi smeće sa Sicilije i iz Napulja a uskoro bi do te zemlje mogao da ide i voz sa otpadom iz Rima. Godišnje u Austriju iz inostranstva stiže 200.000 tona otpada na preradu, najviše iz Italije.

  Portparolka austrijskog ministra poljoprivrede i zaštite prirodne sredine Andrea Ruprehtera (Andrä Rupprechter) rekla je nedavno za Tiroler Tagescajtung (Tiroler Tageszeitung) da su dobili zahtev iz Rima.

  "Radi se o 70.000 tona komunalnog otpada za postrojenja za termalnu reciklažu u Austriji. Trenutno razmatramo zahtev sa tehničke i zakonske strane", kazala je portparolka ministarstva Magdalena Rajšer-Veber (Rauscher-Weber).

  U Austriju se svake godine iz inostranstava transportuje 200.000 tona otpada od čega 160.000 iz Italije.

  Austrijske vlasti kažu da će razmotriti da li imaju kapacitete da preuzmu i dodatni otpad iz Rima. Ukoliko plan dobije zeleno svetlo, komunalni otpad će biti prevezen vozom u Austriju kroz severnu Italiju i Tirol.

  Italijani takođe planiraju da transportuju 50.000 tona otpada u Nemačku preko Austrije, preneo je sajt thelocal.it.

  Inače, rimske ulice, pa i one oko spomenika kulture po kojima je grad poznat, često su pune smeća i taj problem je pojačan nakon nedavnog štrajka đubretara.

  Jedno od predizbornih obećanja nove gradonačelnice Rima Virdžinije Rađi (Virginia Raggi), uz smanjenje velikog duga grada, bilo je i da će rešiti situaciju sa otpadom.

  Njena strategija za problem komunalnog otpada uključuje planove za bolje prikupljanje i reciklažu, kao i uklanjanje i sprečavanje nastajanja divljih deponija.

  Gradonačelnica je nedavno saopštila i da bi za čišćenje grada od smeća mogli da budu angažovani zatvorenici.

  Izvor: EurActiv.rs
  Foto: Beta

Povratak na početnu stranu