• Ribnjak kažnjen zbog ubijene utve i orla


    Novi Sad, Vrčac, 28. 12. 2015. - Presudom Prekršajnog suda u Vršcu od 1. juna ove godine, Preduzeće za ribarstvo “Vršački ritovi d.o.o.” iz Vršca kažnjeno je novčanom kaznom od 50.000 dinara, a Tomislav Đuričin, odgovorno lice u ovom ribnjačkom preduzeću kaznom od 5.000 dinara zbog držanja jedne ubijene šarene utve i jednog ubijenog orla ribara u zamrzivaču ovog preduzeća. Naime, obe ove vrste ptice strogo su zaštićene u Srbiji, a navedeni leševi pronađeni su u sedištu ovog preduzeća, koje gazduje istoimenim ribnjakom i lovištem u blizini Vršca. Ovo je utvrđeno prilikom inspekcijskog nadzora 20. novembra 2014, koji su realizovali Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Odgovorno lice prilikom prekršajnog postupka pokušalo je da kaže da je šarena utva ubijena greškom prilikom lova na patke gluvare, a bez daljeg ispitivanja navedeno da je i da je orao ribar pronađen na ovom terenu već mrtav.

    Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorava da je ovaj ribnjak u analizi koju je uradilo globalno partnerstvo za zaštitu ptica BirdLIfe International, identifikovan kao jedno od pet područja u Srbiji na kojima je već dugi niz godina unazad zabeležen najžešći krivolov u našoj zemlji. Činjenica, koja je potvrđena tokom ovog postupka, da osobe koje zapošljava korisnik ovog lovišta ne umeju da raspoznaju vrste životinja koje su strogo zaštićene i koje je nastrože zabranjeno ubijati, posebno je frapantna. Ona ukazuje na to da je potrebno ozbiljno preispitati kome se i pod kojim kriterijumima dodeljuju na korišćenje lovišta i divljač (lovostajem zaštićena i strogo zaštićena) koja u njima živi. U slučajevima kao što je ribnjak “Vršački ritovi” to postaju smrtonosne zamke za živi svet, naročito za ptice selice, koje se u veoma velikom broju zadržavaju na ovom vodenom staništu.

    Tim za borbu protiv krivolova DZPPS smatra da su aktivnosti inspekcije lovstva u lovištima na kontroli sprovođenja zakonskih propisa i planskih dokumenata kojima se reguliše ova oblast daleko ispod minimalno potrebnih da bi se krivolov iskorenio. Iz tog razloga ponovo pozivaju pokrajinske I republičke organe uprave i nadzora u oblasti lovstva na strogu i neodložnu kontrolu rada korisnika lovišta, naročito onih u čijem sastavu su vodena staništa na putu migracije vodenih ptica. Ornitolozi ovo tvrde poučeni iskustvima iz bliske prošlosti, kada su u zamrzivačima na nekim vojvođanskim ribnjacima otkrivene stotine jedinki ubijenih strogo zaštićenih ptica.

    Foto: Arhiva DZPPS
    Kontakt: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, tel. 021/631-8343, e-mail: sekretar@pticesrbije.rs