• Rekultivacija napuštenih kopova

  Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković, potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara, na teritoriji AP Vovjodine.

  Sredstva po ovom konkursu dobile su vojvođanske opštine i mesne zajednice, u kojima se nalaze područja devastirana legalnom ili ilegalnom ekspolatacijom mineralnih sirovina. Reč je o Opštini Kula, MZ Lalić, Opštini Bečej, MZ Orešac, MZ Donji Tovarnik, MZ Banatsko Karađorđevo, MZ Stari Lec i MZ Kucura.

  Ukupan iznos sredstava izdvojen za rekultivaciju napuštenih kopova iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti utrošena za rekultivaciju takozvanih ekoloških crnih rupa, rekao je sekretar Stanković. Kako je sekretar Stanković naglasio, ovaj konkurs ima za cilj da pomogne lokalnim samoupravama da te zapuštene površine dobiju drugačiju namenu.

  Ove godine, kao i prethodnih, projektima su obuhvaćene razne ideje, od poribljavanja, čime se otvara mogućnost za sportski i ribolovački turizam, preko pošumljavanja, sve do izgradnje sportskih terena, kao i stvaranja novih pašnjaka.

  Na javni konkurs Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine stiglo je ukupno devetnaest prijava, ali je nakon pregleda stručne komisije odlučeno da osam prijava ispunjava sve uslove Konkursa.

  Informacije o broju napuštenih kopova u Vojvodini mogu se pronaći na veb stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine www.psemr.vojvodina.gov.rs , putem softvera, pod nazivom Katastar napuštenih kopova, koji je na inicijativu Sekretarijata izradio Rudarsko geološki fakultet iz Beograda.

  S obzirom na značajan broj devastiranih površina u Vojvodini, i u narednim godinama jedan od konkursa Sekretarijata biće upravo namenjen rekultivaciji.