• Građani Pančeva odlučiće na referendumu o elektrani na otpad - Srbija i Kina zajednički planiraju izgradnju

  Skupština grada Pančeva obavezala se da će pre potpisivanja akta koji bi predstavljao početak realizacije Projekta za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Republici Srbiji raspisati referendum na kome bi se Pančevci izjašnjavali da li su saglasni da se na teritoriji njihovog grada podiže takva elektrana.

  Ovo je jedan od zaključaka koji je predložila vladajuća Srpska napredna stranka, a koji je usvojen na vanrednoj sednici gradskog parlamenta, sazvanoj na insistiranje 24 odbornika opozicije. Ideja o izgradnji prve ovakve elektrane u Srbiji, i to u Pančevu, ojačana je nedavnim potpisom predstavnika Republike Srbije i kineskih partnera na memorandumu o razumevanju i izazvala je oštru reakciju i otpor opozicionih odbornika iz redova DS-a, LSV-a, Pokreta Dosta je bilo i SPS-a.

  Sazivači vanrednog okupljanja odbornika saglasni su da ovu, kako su je nazvali, dalekos ežnu odluku o realizaciji projekta ne može da donese ni devet gradskih većnika pa ni odbornici, već da je bez obzira na materijalnu dobit to odluka građana koji žive u Pančevu.

  Prilikom potpisivanja memoranduma o finansiranju i izgradnji elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Republici Srbiji, pre mesec dana, čulo se da je reč je o skupom projektu, da je cena tako dobijene struje znatno viša, ali i da bi njome mogao biti rešen problem oko 3.000 divljih deponija širom Srbije.

  Uz ovo stoje i podaci da u regionu ovakvih elektrana nema, a da je pred sličnom dilemom bio i grad Užice, koji je odbio da bude spaljivalište komunalnog otpada zarad dobijanja struje.

  Izvor: e-kapija