• Rastu površine pod organskim usevima u Srbiji
  Šef Grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić izjavio je u petak, 30.septembra na Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči da su podsticaji za organsku proizvodnju 40% i da iz godine u godinu rastu površine pod organskim usevima. Raketić je naveo da površine pod organskim usevima u Srbiji u 2012. godine iznosile 6.340 hektara da bi se u 2015. ova proizvodnju odvijala na 15.298 hektara.

  Prema njegovim rečima, izvoz organskih proizvoda u 2012. godini vredeo je 3,74 mil EUR, a u 2015. iz Srbije je izvezeno ove robe za 19,57 mil EUR, naveo je Raketić.

  Na forumu j rečeno i da su poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju raznovrsni finansijski instrumenti, ali je i dalje dostupnost povoljnih izvora finansiranja jedna od najvećih prepreka unapređenju agrarnog sektora i povećanju konkurentnosti domaće poljoprivrede.

  Na skupu je rečeno da 35,2%poljoprivrednika u Srbiji nema prist up finansijskom sistemu, da 23,6% njih ne želi da koristi usluge formalnog finansijskog sistema, te da ih 41,2% koristi finansijske usluge bilo da je reč o nacionalnim, regionalnim i međunarodnim programima podrške, kreditima banaka ili nekom drugom vidu pomoći.

  Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Miloš Milovanović predstavio je nove programe koje će zajedno realizovati FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koji za cilj imaju unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

  Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović obrazložio je upravo otvorene konkurse za pomoć vojvođanskim poljoprivrednicima, a na Forumu su iznete i mogućnosti investiranja u manje projekte na farmama koje omogućuju kontinuirane stabilne prihode iz nepoljoprivrednih delatnosti, poput postrojenja na biogas na poljoprivrednim gazdinstvima.

  Međunarodni skup, kojem je prisustvovalo više od 250 poljoprivrednika, proizvođača orga nske i konvencionalne hrane, predstavnika naučnih, obrazovnih i istraživačkih ustanova, finansijskih kuća, internacionalnih organizacija, razvojnih agencija i drugih institucija otvorila je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

  U okviru Foruma održani su i Međunarodni poslovni susreti Agro organik B2B 2016, jedini takve vrste u Evropi, u kojima je učestvovalo više od 80 proizvođača i organizacija iz 10 evropskih zemalja.

  Forum je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) uz podršku Pokrajinske vlade i u suorganizaciji sa Poljoprivrednim univerzitetom u Nitri iz Slovačke, Evropskom mrežom preduzetništva (EEN) Srbija i SPESCOM konsalting iz Novog Sada.

  Izvor: e-kapija

Povratak na početnu stranu